Crna Gora se odlučila za novi model pregovora se EU, Drljević: Ono što se sada od nas očekuje su rezultati

Kada ćemo nakon osam godina početi da zatvramo poglavlja, zavisi od niza faktora. Jedan su izvjesno i jesenji parlamentarni izbori
5331 pregleda 3 komentar(a)
Drljević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Drljević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 23.05.2020. 19:28h

Nakon što je u februaru objavljena nova metodologija pristupanja Evropskoj uniji, izgledalo je da će zvanična Podgorica ostati vjerna starom modelu. Stav, doduše ne konačan, bio je da je novi model pregovaranja, za one koji nisu toliko odmakli u pregovaračkom procesu. Ponovljen je više puta, iako je iz Brisela još na početku stigla drugacija preporuka. Zašto se Crna Gora kao osmogodišnji pregovarač ipak priklonila novim pravilima igre, u razgovoru za Televiziju Vijesti objašnjava Glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević.

“Nova metodologija daje jedan zaista kredibilan odnos prema samoj politici proširenja i to je ono što je ključni momenat kada je ova metodologija u pitanju. Nova metodologija takođe prepoznaje klauzulu balansa koja je na neki način bila protkana i kroz postojeći model pregovora. Veća, izdašnija izdvajanja Evropske komisije za države koje uspješnije sprovode reforme”, kazao je Drljević.

A uslov za veći priliv novca i izbjegavanje aktivacije klauzule balansa, koja je po mnogima, u pregovorima sa Crnom Gorom, faktički na snazi, jeste posvećenost reformama, koje bi konačno trebalo da rezultiraju vidljivim pomacima na polju vladavine prava, poručuju u odgovoru televiziji Vijesti iz Evropske komisije.

“Napredak je postignut u ukupnom reformskom procesu, ali je neophodno više rezultata u oblasti vladavine prava, prije svega u borbi protiv korupcije, ali i jačanje medijskih sloboda, slobode izražavanja i pravosuđa”, rekla je Ana Pisonero Hernandez, portparolka Evropske komisije.

Iz Evropske komisije ne žele ništa konkretnije prije izvještaja o napretku, koji će se pojaviti na jesen .

Glavni pregovarač svjestan je pak da put ka ovim rezultatima vodi kroz funkcionalne institucije, a one su u ovom trenutku, suštinski suspendovane, jer su neke od ključnih poput Ustavnog suda, Sudskog savjeta, Vrhovnog državnog tužialaštva i Agencije za sprečavanje u v.d. stanju.

“Ono što se zaista sada od nas očekuje su rezultati, rezultati i samo rezultati, da vidimo da institucije koje smo uspostavili, da kapacitete koje smo kreirali su funkcionalni u pravom smislu te riječi. Od nas se očekuje da sva v.d stanja koja imamo u insticijama koje ste spomenuli na neki način uobličimo i da budu funkcionalni u pravom smilslu te riječi”, kazao je Drljević.

U pregovaračkom timu očekuju da bi Crna Gora mogla do kraja godine da otvori preostalo neotvoreno poglavlje – konkurencija. Kada ćemo nakon osam godina početi da zatvramo poglavlja, zavisi od niza faktora. Jedan su izvjesno i jesenji parlamentarni izbori.

Bonus video: