Krulanović u penziju otišao sa barikada, sada ga stiže kazna: Ne daj Bože da uzmem člansku kartu DPS-a, dobio bih sve

"Došlo mi je od javnog izvršioca - 160 eura, pravosnažno je pa će sigurno od penzije da mi odbijaju, međutim od nje ne mogu jer je u kreditima, pošto sam dizao kredite da pravim kuću", priča Krulanović
13769 pregleda 6 komentar(a)
Krulanović, Foto: Printscreen YouTube
Krulanović, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 24.05.2020. 19:41h

Nikšićki rudari u poslednjih 10 godina ostali su zapamćeni po brojnim protestima, štrajkovima i blokadama kojima su se borili za ostvarivanje svojih prava. Jedan od njih je Vitomir Krulanović, koji je više puta štrajkovao u jami, a i u penziju je otišao sa barikada. Četiri godine nakon tog događaja stigla je i kazna zbog tadašnjih protesta. I zatvorska i novčana.

"Evo me na mjestu zločina. Tog jutra sam ovdje legao, ponijela me policija. Tražio sam svoja prava, svoju penziju. Da nijesam to uradio, penziju sigurno ne bih dobio", rekao je Krulanović.

U višednevnoj blokadi sa još nekoliko kolega, izdejstvovao je tada penzije i višegodišnje povezivanje staža za više od 150 rudara.

Međutim, zbog načina na koji su došli do svog prava, sada ga stiže kazna Suda za prekršaje, a po zahtjevu Centra bezbjednosti Nikšić. Zatvor od 10 dana ili godina uslovno, ali i novčana kazna koju, kaže, nema od čega da plati.

"Došlo mi je od javnog izvršioca - 160 eura, pravosnažno je pa će sigurno od penzije da mi odbijaju, međutim od nje ne mogu jer je u kreditima, pošto sam dizao kredite da pravim kuću", priča Krulanović.

Krulanović uz to tvrdi da je oštećen za preko 10.000 eura, koliko nije uspio da naplati iz stečajne mase. I dok, kako kaže, privatnik nemilice odvozi rudu - država zakida one koji su tu proveli radni vijek.

"Niti sam dobio otpremnine, niti regres i zimnice. Ovolika ruda ide, neka nam daju taj jedan kamion. Jedan kamion može ovo nas što je ostalo da isplati. Sve što smo tražili morali smo preko štrajka", kazao je Krulanović.

Sjeća se i zatvaranja u jamu Biočki stan krajem 2009. i početkom 2010. godine odakle su izašli nakon što im je tadašnji premijer Milo Đukanović poslao pismo sa garancijama da će im ispuniti zahtjeve, ali pamti i da su brzo opet morali nazad.

Od tada, pa do odlaska iz Boksita, Krulanović kaže da je jedva čekao da se penzioniše,j er se sve gledalo kroz partijski interes.

"Ne daj Bože, sad da uzmem člansku kartu DPS-a sad bih dobio sve. Ali neću to raditi", zaključuje Krulanović.

Bonus video: