PORUKA IZ UNIJE POSLODAVACA

Olujić: Privredi što hitnije potreban treći set mjera Vlade

Na ovaj način dobili smo priliku da stanje u crnogorskoj privredi tokom trajanja covid-19 krize uporedimo sa stanjem u drugim zemljama
466 pregleda 0 komentar(a)
Olujić, Foto: Printscreen YouTube
Olujić, Foto: Printscreen YouTube

Tokom krize izazvane novim koronavirusom više od 40 odsto kompanija u Crnoj Gori je prekinulo sa radom, više od 35 odsto je djelimično poslovalo, dok je 23 odsto bilo u potpunosti operativno, od čega je 13 odsto organizovalo rad od kuće.

U slučaju novog talasa epidemije ili novih mjera koje bi suzbilo rad privrednika, prema istraživanju koje je sprovela Unija poslodavaca, desio bi se zemljotres u privredi.

„To je najslikovitiji prikaz onog što su privrednici koji su učestvovali u ovom istraživanju kazali. Istraživanja je rađeno po metodologiji međunarodne organizacije rada, na taj način su i klasifikovana preduzeća koja su učestvovala, dakle mikro, mala, srednja i velika preduzeća iz cijele Crne Gore. Uzorak je činilo 430 privrednika, pri čemu je na sva pitanja odgovorilo njih 333“, rekla je gostujući u „Bojama jutra“ Zvezdana Olujić iz Unije poslodavaca Crne Gore.

Na ovaj način dobili smo priliku da stanje u crnogorskoj privredi tokom trajanja covid-19 krize uporedimo sa stanjem u drugim zemljama.

„Ono što očekujemo i što je važno jeste da je kriza pokazala da se pitanja zdravstva i očuvanja javnog zdravlja mora rješavati sa pitanjima očuvanja privrede. Svi potresi koji pogađaju privredu utiču na sve ostale. U prvom redu na zaposlene, pa na cijelo društvo, ali i na državu i na budžet. Mi ćemo već sada u budžetu Vlade za april mjesec vidjeti kakva je situacija, ona neće biti dobra“, istakla je Olujić.

Prema istraživanju, najugroženiji COVID-19 krizom su bila i dalje su mikro preduzeća, od kojih je više od 50 odsto u potpunosti prestalo sa radom.

„Ovo je važno zato što crnogorsku privredu čine upravo gro mikro i mala preduzeća i njih imao oko 99 posto. To znači da je zaista potres u pitanju. Potpuna obustava rada bila je u sektoru zanatstva, ugostiteljstva, prevoza i hotelijerstva“, rekla je Olujić.

Preporučujemo za Vas