Opozicija i dalje ne zna hoće li i kako će nastupiti na izborima

Opozicija izbore dočekuje bez reforme izbornog zakonodavstva i razjedinjena, a naspram sebe ima vladajuću koaliciju sa, kako pokazuju neka istraživanja, naraslim povjerenjem nakon epidemije
3783 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2020. 20:00h

Tri mjeseca ostala su do parlamentarnih izbora, a crnogorska opozicija ne zna da li će i kako na njima nastupiti. Demokrate predlažu bojkot izbora, SNP jedinstvenu inicijativu ka EU kojom će tražiti slobodne i fer izbore, DF ne želi da se sadržaj njihovih razgovora iznosi u javnost, dok se SDP još ne izjašnjava.

Demokrate kažu da su uslovi i ambijent za održavanje izbora - nikad gori.

Konstatuju da je epidemija koronavirusa do kraja ogolila namjere DPS vlasti, pa zato smatraju da, kako bi im se suprotstavila, opozicija mora imati jedinstven pristup, koji su oni predstavili u 7 tačaka.

"Bojkot parlamenta, međusobno nenapadanje, čuvanje opozicionih opština kao ostrva slobode svim demokratskim, institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima, insistiranje na dogovoru vlade sa crkvama i vjerskim zajednicama kako bi zakon bio prihvatljiv za sve tradicionalne konfesije, insistiranje na odlaganju izbora do stvaranja uslova za njihovo održavanje, aktivna medijacija međunarodne zajednice u postupku kreiranja rješenja za slobodne izbore, ispunjenje svih uslova neophodnih za održavanje slobodnih izbora", kazao je Danilo Šaranović iz Demokrata.

Opozicija izbore dočekuje bez reforme izbornog zakonodavstva i razjedinjena, a naspram sebe ima vladajuću koaliciju sa, kako pokazuju neka istraživanja, naraslim povjerenjem nakon epidemije.

Na pitanje, da li ce doći do opozicionih razgovora Demokrate odgovaraju

"Učestali su naši pozivi u posljednje vrijeme koji datiraju već neko duže vrijeme, a to je objedinjavanje cjelokupne parlamentarne opozicije oko onoga sto bi trebalo da bude bojkot parlamenta, bojkot institucija ali i bojkot izbora do stvaranja uslova za fer, slobodne i poštene izbore", kazao je Šaranović.

Slobodne i fer izbore žele i u Demokratskom frontu, ali bi do dogovora sa opozicionim kolegama, mimo javnosti .

"Ono što sigurno ne treba da radi niko unutar naših struktura pred kamerama ili u javnosti odmah objelodanjuje šta ćemo da radimo i oko čega ćemo da pregovaramo. Dakle, veoma je važno da se razgovara ali nikako pred kamerama i da se u medije iznose sadržaji tih razgovora prije nego što dođe do nekoga dogovora", kazao je poslanik DF-a, Jovan Vučurović.

Poziv na razgovor i dogovor je još prije dvadesetak dana najavio lider Socijalističke narodne partije Vladan Joković.

U telefonskom razgovoru Joković je kazao da bilateralni razgovori još traju, ali da će po završetku svih obavijestiti javnost kome su privatljivi njihovi prijedlozi.

Podsjetimo, SNP predlaže zajedničku opozicionu inicijativu ka Evropskoj uniji i vlasti sa zahtjevom za fer i slobodne izbore, ali ako se to ne ispuni, ne bježe ni od jedinstvenog bojkota izbora.

U Socijademokratskoj partiji danas nisu željeli da se oglašavaju ovim povodom.

Bonus video: