SZO: Nema opuštanja, niko nije bezbjedan

“U Crnoj Gori mjere se preduzimaju oprezno i fazno. Pažljivo se prati epidemiološka situacija. Postoje periodi između svakog koraka, kako bi se vidjeli efekti prethodnog odgovora, što je dobro”, navodi Brajović

428 pregleda 0 komentar(a)
Mina Brajović, Foto: TV Vijesti
Mina Brajović, Foto: TV Vijesti

Rezultat koji je Crna Gora napravila u borbi sa pandemijom koronavirusa je nešto na na šta građani treba da budu ponosni. Država je preuzela prave mjere u pravom trenutku. Međutim, virus je i dalje tu, i biće pored nas još neki duži vremeski period, rekla je gostujući u “Bojama jutra” šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Mina Brajović.

Brajović je rekla da nema prostora za opuštanje i da je rizik i dalje prisutan.

“Zemlja mora da nastavi mjere aktivnog nadzora. Činjenica što nema oboljelih u Crnoj Gori ne znači da je rizik nula. Rizik od ponovnog unošenja infekcije može da se svede na minimum. Sada je i velika je odgovornost na građanima. Važno je da vodimo računa o distanci, higijeni ruku, nošenju maski i da se građanima plasiraju ponošanja koja mogu da budu rizična", navela je Brajović.

Saopštila je da je nošenje maske okosnica odgovornosti u drugoj fazi epidemije. "Pravilna upotreba maski je broj jedan, broj dva je da maska ima efekat samo ukoliko se primjenjuje kao jedna od mjera protiv virusa. Važno je nastaviti intezvnije”, istakla je Brajović.

Komentarišući odluku o otvaranju granica Brajović je rekla da je to jedna od mjera paketa procesa tranzicije iz stanja potpune blokade u novu realnost.

“Preporuka SZO je da otvaranje granica mora da bude oprezno. U Crnoj Gori mjere se preduzimaju oprezno i fazno. Pažljivo se prati epidemiološka situacija. Postoje periodi između svakog koraka, kako bi se vidjeli efekti prethodnog odgovora, što je dobro”.

A zašto je SZO iz studije o liječenju Kovida-19 izostavila lijek protiv malarije-hidroksihlorokin detaljnije pogledajte u prilogu.

Bonus video: