Poslodavci imaju sve više sluha za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

“Radne zadatke obavljaju sa voljom. Oni trebaju mentora i priliku da rastu i izađu iz svoje komfor zone. Naučili smo da dijelimo i prihvatamo različitosti i da ne osuđujemo mogućunosti ili nemogućnosti.”, rekla je Ponoš

381 pregleda 0 komentar(a)
Laković, Ćipranić, Radovanović, Foto: TV Vijesti
Laković, Ćipranić, Radovanović, Foto: TV Vijesti

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom omogućava da svaki poslodavac koji zaposli lice sa invaliditetom ima pravo na subvencije.

U prethodnom periodu zabilježen je porast zapošljavanja lica sa invaliditetom, što znači da poslodavci imaju sve više sluha za njih, rekao je gostujući u jutarnjem programu “Boje jutra” Stanko Laković iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Programska menadžerka Anđela Radovanović kaže da se mnogo više promovišu benefiti za poslodavce.

“Posao za osobe sa invaliditetom (OSI) nije nagrada i ne može da bude. Subvencije nisu jedino na šta treba da obratimo pažnju, već da pogledamo stvari i sa aspekta OSI. Često se dešava da budu zapostavljene i zanemarene na poslu. Važna je mentorska podrška”, rekla je Radovanović.

Slaven Ćipranić iz Centra za profesionalni trening i rehabilitaciju kaže da u centru bilježe povećan broj OSI koji su uključene u proces profesionalne rehabilitacije.

“Prva cjelina se odnosi na procjenu radne sposobnosti. Za nezaposlene imamo mjere koje se tiču aktivnog traženja posla, a za zaposlene imamo set mjera koje se tiču podrške u radnom funkcionisanju na konkretnom radnom mjestu”, saopštio je Ćipranić.

Andrea Pavićević, lice sa invaliditetom oko godinu i po dana zaposlena je u privatnoj firmi “Arhimed”. Gostujući u “Bojama jutra” rekla je da je naišla na veliko razumijevanje poslodavca i zaposlenih u firmi.

“Kad god mi je trebala neka pomoć, sve kolege su mi bile na raspolaganju. Niko ne pravi razlike i svi smo isti. Radno vrijeme je prilagođeno mojim mogućnostima, ujutru ne mogu da radim jer primam terapije. Sve osobe sa invaliditetom moraju da dobiju priliku za zaposlenje”, istakla je Pavićević.

Jakov Papović, zaposlen je u istoj firmi pet godina.

“Unaprijedio sam informatičko znanje, naučio sam šta znači timski rad. Važno je svima dati priliku da rade sa invaliditetom ili bez njega”, istakao je Jakov.

Vlasnica “Arhimed” firme Dijana Ponoš kaže da OSI posmatraju kao ravnopravne članove tima.

“Radne zadatke obavljaju sa voljom. Oni trebaju mentora i priliku da rastu i izađu iz svoje komfor zone. Naučili smo da dijelimo i prihvatamo različitosti i da ne osuđujemo mogućunosti ili nemogućnosti. Za svaku osobu sa invaliditetom postoji radno mjesto u skladu sa njegovim uslovima”, rekla je Ponoš.

Iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju poručili su poslodavcima da će im pružiti pomoć i podršku u daljem radu. Ističu da su do sada iskustva poslodavaca uglavnom bila pozitivna, gdje naglašavaju ojalnost i predanost poslu osi.

Gostovanje je realizovano u okviru projekta “Klikni i proradi” sa televizijom “Vijesti”, a koje finansira ZZCG.

Bonus video: