Savjet ljekara: Trudnice da izbjegavaju kafu, jedna dnevno maksimum

Doktorka je naglasila da je bitan dovoljan unos tečnosti u organizam, minimum 9 čaša vode dnevno, i unositi više gvožđa jer ga beba dosta crpi. Crveno meso obiluje gvožđem, te ga doktorka preporučuje

1213 pregleda 0 komentar(a)
Kafa da se izbjegava prilikom trudnoće, Foto: Shutterstock
Kafa da se izbjegava prilikom trudnoće, Foto: Shutterstock

Zabluda je da žena u drugom stanju jede za dvoje. Ishrana u trudnoći treba da obuhvata pravilnu ishranu trudnice. A to je unos povrća, voća, mesa, koštunovog voća, povećani unos proteina, lisnatog povrća, unos mlijeka sa niskim procentom masti, maslinovo, laneno ulje, povećati unos ribe, rekla je gostujući u „Bojama jutra“ dr Sandra Miladinović iz Instituta za javno zdravlje.

„Trudnice treba da imaju tri glavna obroka i dvije užine koje treba da budu zasnovane na voću. Meso bi bilo poželjno da jedu tri puta nedeljno. Izbjegavati slatkiše, grickalice, suhomesnate proizvode, peciva, konzerviranu hranu, gazirana pića, alkohol isključiti, može nekad čaša piva ili vina, ali rijetko“, istakla je dr Miladinović.

Doktorka je naglasila da je bitan dovoljan unos tečnosti u organizam, minimum 9 čaša vode dnevno, i unositi više gvožđa jer ga beba dosta crpi. Crveno meso obiluje gvožđem, te ga doktorka preporučuje.

„Trudnice treba izbjegavati kofein, preporuka je jedna kafica dnevno. Važna je lagana šetnja za organizam kako majke tako i bebe“, rekla je dr Miladinović.

Bonus video: