Radnici Tosčelika: Na izmaku smo snaga, maksimalno radimo, nije nam adekvatno plaćeno

Iako proizvodnja normalno teče, u izvještajima poslovodstva stalno se predstavljaju gubici, na šta Sindikat posebno skreće pažnju

3251 pregleda 2 komentar(a)
Željezara Tosčelik, Foto: Svetlana Mandić
Željezara Tosčelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.05.2020. 19:21h

Radnici nikšićke Željezare Tosčelik pozvali su nadležne da konačno utiču na turskog poslodavca da uvaži njihove interese. Tvrde da su na izmaku snaga jer su maksimalno uposleni sa minimumom radne snage, te da im ni to nije adekvatno plaćeno. Ako se ovakva situacija nastavi u fabrici će, upozoravaju, doći do haosa.

Uz još jedno upozorenje, dok kako su kazali, ne bude kasno, radnici Željezare Tosčelik pozivaju nadležne da preispitaju stanje u fabrici i odnos prema zaposlenima .

Za predsjednika Opštine Nikšić Veselina Grbovića u ovom kolektivu sve je kako treba.

Iako proizvodnja normalno teče, u izvještajima poslovodstva stalno se predstavljaju gubici, na šta Sindikat posebno skreće pažnju. Da su radnici maksimalno uposleni sa minimumom radne snage i u ostalim pogonima, više puta su se žalili Inspekciji rada, poslednji put prije desetak dana.

Željko Rabrenović, predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik ističe i da su bezuspješno tražili obećano povećanje zarada, koje se kreću između 400 i 450 eura i da se vlasnik sada pravda krizom zbog koronavirusa, dok je Grbović juče na sjednici Skupštine istakao da je pandemija suzbila konkurenciju i pogurala nikšićku fabriku.

Poslednji udarac koji im je zadao poslodavac, kaže Rabrenović, bio je preraspodjela radnog vremena.

Od nadležnih u državi iz Sindikata traže da njihov predstavnik, u skladu sa zakonom, aktivno učestvuje u izradi sistematizacije koja mora biti prilagođena novim odbredbama zakona, kao i da kompanija sredstva koja je dobila od Vlade Cme Gore kao subvenciju za vrjeme korone a koja su uplaćena na račun radnika, od po 111 eura ostavi гadnicima jer je firma u proteklih 68 dana nesmetano poslovala.

Bonus video: