Rastoder o knjizi "Moderna istorija Crne Gore": Isprovociraće dijalog

"Intelektualno smo pošteno napisali, pružili smo argumente, nije jednostran pogled na istoriju", zaključuje Adžić

3988 pregleda 2 komentar(a)
Adžić i Rastoder, Foto: Printscreen YouTube
Adžić i Rastoder, Foto: Printscreen YouTube

Istoričari Šerbo Rastoder i Novak Adžić, čija se knjiga "Moderna istorija Crne Gore-Od prevrata do NATO pakta“ od danas nalazi u prodaji, bili su gosti "Boja jutra".

Rastoder kazao je da ih je zanimalo naučno i utemeljeno stanovište.

"Svjesni smo da nijesmo vlasnici nikakvih istina, ali možemo da isprovociramo razgovor. Zanima nas naučno i utemeljeno stanovište. Gledali smo da recezenti knjige budu eminentni naučnici iz regiona. Suštinska pitanja su ko je i kada bio na pravoj strani istorije. Knjiga ima toliko pitanja na koje se traže dodatni odgovori da će isprovociraće dijalog ne samo na temu devedesetih“, rekao je Rastoder.

Edicija ima 1.776 strana i u njoj se spominje preko 3.500 imena.

Adžić navodi kako edicija pored političkog života obuhvata i ekonomsku istoriju Crne Gore.

"Knjiga analizira cjelokupni politički život od 1988. godine do ulaska Crne Gore u NATO pakt. Uključuje i crnogorsko-srpske odnose tokom devedesetih pa sve do 2017. godine. Proces refendumske kompanje, život Crne Gore u Jugoslaviji i td. Sve tri knjige se shvataju kao cjelina", kazao je Adžić.

Profesor ističe da danas za pisanje jedne knjige nije problem nedostatak istorijskih izvora, već odabir. „Koristili smo ogroman broj publikacija, kompletnu arhivu dokumentacije iz Haga, i još mnogo dokumenata“, dodao je.

"Intelektualno smo pošteno napisali, pružili smo argumente, nije jednostran pogled na istoriju", zaključuje Adžić.

Bonus video: