Uljarević o reizboru Nikolića: KPJ bi zavidjela DPS-u i na ovakvom rektoru

I dok je Upravni odbor ocijenio Nikolićeve dosadašnje rezultate pozitivnim i vidljivim i zbog toga ga juče jednoglasno ponovo izabrao za rektora, predstavnici nevladinog sektora i novinari tvrde da Nikolića preporučuju partijska podobnost i ćutanje

9126 pregleda 69 reakcija 18 komentar(a)
Nikolić, Foto: Printscreen YouTube
Nikolić, Foto: Printscreen YouTube

Rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić smatra da je dosadašnjim radom zaslužio da i u naredne tri godine obavlja tu funkciju, što je naveo u Programu razvoja koji je dostavio Upravnom odboru Univerziteta.

“Vjerujem da su rezultati koje sam na funkciji rektora Univerziteta Crne Gore ostvario u mandatnom periodu 2017 – 2020. najbolji pokazatelj kvaliteta uloženog rada. Rukovodio sam se međunarodnim standardima, savremenim trendovima i najboljom praksom u funkcionisanja i razvoju Univerziteta. Svjestan izazova i odgovornosti, uložiću svoj lični i profesionalni integritet u ostvarenje strateških pravaca razvoja Univerziteta”, piše u programu razvoja UCG-a za period 2020. - 2023. godine”

I dok je Upravni odbor ocijenio Nikolićeve dosadašnje rezultate pozitivnim i vidljivim i zbog toga ga juče jednoglasno ponovo izabrao za rektora, predstavnici nevladinog sektora i novinari tvrde da Nikolića preporučuju partijska podobnost i ćutanje.

“Prethodni mandat Nikolića, opet nemam iluzije da će biti bolji i ovaj, obilježio dramatičan pad u transparentnosti rada UCG, mi danas znamo mnogo manje o načinu na koji UCG radi, o sadržaju odluka koje donose rukovodeća tijela, o finansijskom poslovanju nego što smo recimo znali prije 10 godina. I komunistička partija Jugoslavije bi zavidjela DPS-u i na ovakvom rektoru”, kazala je Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

"Da li ste zapamtili da je u prethodne tri godine rektor zapravo održao konferenciju za medije gdje su novinari mogli da pitaju i da od njega kao prvog čovjeka univerziteta dobiju odgovor. Ja nisam. Građani moraju da znaju na koji se način troši 20 miliona koje iz budžeta izdvajamo najmanje svake godine za Univerzitet”, kazala je urednica rubrike društvo u ND "Vijesti" Tina Popović.

Sagovornice TV Vijesti zamjeraju Nikoliću i što, kako tvrde, nije doprinio efikasnom procesuiranju slučaja plagijata profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević-Đuranović. Zabrinjava ih i činjenica da je Nikolić, uprkos lošim rezultatima, bio jedini kandidat za funkciju rektora.

„Nikada nije bio glasniji muk akademske zajednice nego u vrijeme mandata Nikolića. Činjenica da on nije imao protivkandidata treba sve da nas zabrine”, kazala je Uljarević.

"Mislim da to uglavnom preporučuje sve naše intelektualce da budu na pozicijama to što nemaju kritičko mišljenje i što nemaju drugačije mišljenje”, dodala je Popović.

Nikolić je na ove kritike, preko PR službe Univerziteta, odgovorio samo da je u svim slučajevima postupio u skladu sa zakonom i Statutom Univerziteta.

Bonus video: