Nikšić: Kompanija Goranović srušila dio Doma Revolucije

Vlasnik kompanije Đorđije Goranović tvrdi da je rušenje bilo neminovno iz bezbjednosnih razloga, dok iz Opštine kažu da investitor nije mogao objekat da privede namjeni bez građevinskih radova, koje konstrukcija objekta ne bi izdržala

18951 pregleda 101 reakcija 5 komentar(a)
Srušeni dio Doma revolucije u Nikšiću, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Srušeni dio Doma revolucije u Nikšiću, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Kompanija Goranović iz Nikšića, koja je prošle godine zakupila oko 1800 kvadrata Doma revolucije, srušila je objekat koji je uzela u zakup na 30 godina.

Vlasnik kompanije Đorđije Goranović tvrdi da je rušenje bilo neminovno iz bezbjednosnih razloga, dok iz Opštine kažu da investitor nije mogao objekat da privede namjeni bez građevinskih radova, koje konstrukcija objekta ne bi izdržala.

Rušenje i izgradnja objekta iste kvadrature Goranovića će koštati oko 700 hiljada eura.

Prostor od 1823 metra kvadratna, koji je u nikšićkom Domu revolucije krajem septembra prošle godine, na 30 godina zakupila Mesna industrija Goranović, umjesto da se shodno ugovoru koji je propisao rok od 9 mjeseci, privodi namjeni, danas izgleda ovako.

Građevinski radovi
Građevinski radovifoto: Screenshot/TV Vijesti

I dok se jedan od dva prostora koji su dati u zakup istog dana privodi namjeni, drugi je srušen. Kako tvrde nadležni u Opštini zbog bezbjednosti i funkcionalnosti.

"Suština je što je dio prostora koji se ruši bio namjenjen za čitaonice, biblioteke sa memorijalnom sobom. Ambicije investitora su druge, to će da bude trgvački prostor gdje postojeće stanje nije zadovoljavalo funkciju koju ima, a s druge strane ta analiza je pokazala da bi bilo kakva ispravka dovela objekat i njegovu stabilnost u opasnost", kazao je glavni gradski arhitekta Nebojša Adžić.

Investitor koji je tražio od Građevinskog fakulteta analizu prostora koji je zakupio, navodi da je razlog rušenja isključivo stanje u kome se objekat nalazio.

"Tim analizama je dokazano da je objekat nestabilan i nesiguran, kako za korisnike, tako i za građane. Samim tim, po članu 112 o uređenju prostora, mi smo bili obavezni da uklonimo postojeći objekat i da izgradimo novi objekat u skladu sa zakonskom regulativom", rekao je investitor Đorđije Goranović.

Iako ne pominje da je prenamjena objekta zahtijevala radove koje građevina u postojećem stanju nije mogla izdržati, Goranović kaže da će na mjestu ruševine izgraditi objekat iste kvadrature do kraja godine. Sve to za njegovu kompaniju iziskuje velike i nepredviđene troškove.

"Najveći problem je što je objekat bio nestabilan i što je zub vremena višedecenijski nanio takve štete na konstrukciji da je ona bila nestabilna. Nama kao kompaniji će se generisati dodatni troškovi i ta investicija će biti oko 700.000 eura i nemamo pravo ni jednog jedinog centa povrata od Opštine", rekao je Goranović.

Adžić je dodao da pretpostavlja "da će to biti značajno veća investicija nego što smo planirali, ali to je sve njihovo učešće, koje na kraju ostaje u vlasništvu Opštine".

Iz Opštine kažu i da će imati razumijevanja zbog kašnjenja investicije kompanije Goranović, imajući u vidu vrijeme potrebno za izgradnju novog objekta. Do kraja godine najavljuju i radove na privođenju namjeni prostora koji su dati RTV Nikšić i Tehnopolisu.

Bonus video: