Hitna nabavka, a bez roka: Šaranović i Čarapić sve završili za 16 sati

Koliko je nabavka bila hitna, svjedoče i neispravni podaci o firmi Mirka Čarapića, unijeti u odluku o dodjeli posla. Tako je umjesto PIBa njegove kompanije, unijet broj druge kompanije koja nema veze sa ovim poslom

25557 pregleda 140 reakcija 25 komentar(a)
KCCG, Foto: Savo Prelević
KCCG, Foto: Savo Prelević

U odluci o pokretanju hitne nabavke opreme za kuhinju i vešeraj u Kliničkom centru Crne Gore, koju je potpisao direktor Uprave za imovinu, Blažo Šaranović, osim pozivanja na situaciju sa koronavirusom, nema detaljnijeg obrazloženja zašto se tako vrijedna nabavka sprovodi po hitnom postupku.

Nije navedeno ni koju vrstu opreme za kuhinju i vešeraj je tražio Klinički centar, niti kako je Uprava došla do cijene od 300 hiljada eura.

U planu javnih nabavki Kliničkog centra, za ovu godinu, nema nabavke opreme za kuhinju i vešeraj.

Ipak, kompletan posao završen je za samo dva radna dana.

Prema Pravilniku za hitne nabavke koji je donijela Uprava za imovinu, i dokumentaciji do koje je došao MANS, hitnu nabavku su sproveli direktor Blazo Šaranović i službenica za javne nabavke, Nela Milošević.

Za 16 radnih sati (dva radna dana), oni su:

· Donijeli Odluku o pokretanju hitne nabavke

· Pripremili zahtjev za dostavljanje ponuda

· Poslali zahtjev za najmanje tri adrese

· Primili ponude

· Javno otvorili ponude

· Napravili zapisnik o pregledu, ocjeni i vrednovanju ponuda,

· Pripremili predlog obavještenja o ishodu hitne nabavke

· Izradili zvanično obavještenje

· Obavjestili pobjednika na tenderu

· Pripremili ugovor o hitnoj nabavci

· Potpisali ugovor o hitnoj nabavcu sa ponuđačem.

Iako Zakon i Pravilnik o hitnim nabavkama predviđaju pribavljanje najmanje tri ponude, u odluci o dodjeli posla kompaniji Pro Horeca nema informacije da je, osim ove, vrednovana i neka druga ponuda.

Koliko je nabavka bila hitna, svjedoče i neispravni podaci o firmi Mirka Čarapića, unijeti u odluku o dodjeli posla. Tako je umjesto PIBa njegove kompanije, unijet broj druge kompanije koja nema veze sa ovim poslom.

Iz Uprave za imovinu ni nakon dvije sedmice nismo dobili odgovor na pitanje koliko su ponuda prikupili prije nego što je posao dodijeljen Čarapiću.

Takođe, iako je sve završeno u samo dva dana, podaci iz Ugovora govore u prilog tome da nabavka opreme za kuhinju i vešeraj možda i nije bila toliko hitna, niti je bila uslovljena epidemijom virusa korona.

Naime, u Ugovoru između Uprave i firme Pro Horeca ne navodi se precizan rok za isporuku kupljene opreme, već pise da će Mirko Čarapić robu „isporučivati sukcesivno, po potrebi i zahtjevu naručioca“.

Potvrđuje to i odgovor koji je Televiziji Vijesti stigao iz Klinickog centra Crne Gore.

"Početkom marta su se pokvarile čak tri mašine za pranje veša, dva parna kotla i dva kipera bez mogućnosti popravake jer se za iste više ne proizvode rezervni djelovi zbog starosti opreme,a uz ostalu opremu koja je pokvarena u ranijem periodu Klinički centar je morao obezbijediti normalno funkcionisanje kuhinje i vešeraja. Prepoznali smo da će opterećenost Ustanove u nekom dužem periodu biti svedena na minimum i da to može biti pogodan trenutak da se obavi renoviranje opreme i prostora kuhinje i vešeraja, a što je najvažnije bez sopstvene kuhinje i vešeraja nijesmo smjeli ući u situaciju kada je ionako povećan epidemiološki rizik.S tim u vezi, obratili smo se Upravi za imovinu za podršku, jer u redovnom Planu nabavki za tekuću godinu za isto nije bilo sredstava.Epidemiološka situacija u Crnoj Gori se neočekivano brzo stabilizovala . Ipak, kako idu ljetnji mjeseci kada je rutinski rad KCCG smanjen, vjerujemo da ćemo sve postupke brzo završiti", navodi se u saopštenju KCCG.

Ugovor od 300 hiljada eura predstavlja inace značajnu finansijsku injekciju za kompaniju Mirka Čarapića čija je imovina opterećena brojnim hipotekama prethodno uzetim od Atlas Banke.

Čarapić, sin bivše vrhovne tuziteljke i aktuelne članice Tužilačkog savjeta, Ranke Čarapić, kompaniju je osnovao krajem 2015. godine, a ugovor sa Upravom za imovinu predstavlja više od polovine njegovih prosječnih godišnjih prihoda za zadnje četiri godine.

Sredstva za ovaj posao Čarapić će dobiti iz Budžeta Crne Gore, iako je Crna Gora od početka epidemije koronavirusa dobila više od osam miliona eura donacija.

Bonus video: