Terzić: Za tretman dekubitalne rane potreban veliki rad

Posebno alternativne metode nisu djelotvorne i ne bi trebalo da ih primjenjujemo, ističe dr Zoran Terzić iz KCCG

1266 pregleda 2 komentar(a)
Terzić, Foto: TV Vijesti
Terzić, Foto: TV Vijesti

Dekubitus su rane koje su najčešće nastale kao posljedice dugotrajnog ležanja, nastaje uslijed pritiska na kožu. Kod svake površinske rane na koži koja mijenja boju može se posumnjati na početak dekubitalne rane, mogu nastati za vrlo kratko vrijeme, rekao je gostujući u „Bojama jutra“ dr Zoran Terzić iz Kliničkog centra Crne Gore.

Za tretman dekubitalne rane potreban je veliki rad. PreporučujE se da pacijent dva sata bude na jednom boku, dva sata na drugom, pa na leđima. Ljekari daju sugestije kako da se rana trenira. Ali nažalost, i pored svih tih mjera, rana može da se širi, nekad zna da bude jako duboka, rekao je Terzić.

Pacijenti moraju da budu podvrgnuti svakodnevnom higijenom, i pored svih tih mjera one mogu da nastaju. Lakše je kada pacijent može da ustane iz kreveta i povremeno prošeta. I pored svih savremenih medicinskih metoda koje se koje se koriste u liječenju dekubita to može da bude bezuspješno, a posebno alternativne metode nisu djelotvorne i ne bi trebalo da ih primjenjujemo.

Detaljnije pogledajte u gostovanju.

Bonus video: