KAKO JE MOGUĆE NAPRAVITI OVAKVU GREŠKU?

Policija označila Mugošu kao napadača na "Grand" i kuću Golubovića, a on u vrijeme oba napada bio u zatvoru

"Odavno nije bilo ovako neprijatne situacije. Ovo je prvi put da ja mogu da se sjetim da su policija i tužilaštvo propustili da preduzmu minimum radnji, a da su zakazali pres konferenciju da se pohvale svojim rezultatom", istakla je Dina Bajramspahić iz NVO Institut Alternativa koji često istražuje povjerenje građana u policiju

14843 pregleda 49 reakcija 5 komentar(a)
Uviđaj nakon napada na "Grand", Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon napada na "Grand", Foto: Savo Prelević

Prije desetak dana policija i tužilaštvo sazvali su konferenciju za medije kako bi objavili da su rasvijetlili još jedan stari slučaj bombaških napada na kafić "Grand" i kuću policijskog funkcionera Duška Golubovića iz 2015. godine.

Kao direktne izvršioce označili su Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu.

Jedini problem je taj što je Mugoša u vrijeme oba napada bio sve vrijeme u istražnom zatvoru, zbog čega je Osnovni sud naredio da se odmah pusti na slobodu.

Kako je moguće da tužilaštvo i policija, ali i sudija za istragu koji ga je poslao u pritvor - ne provjere ove stvari i naprave ovakvu grešku?

Otkako su izvršeni bombaški napadi na lokal "Grand" i kuću policijskog funkcionera Duška Golubovića 2015. godine, policija i tužilaštvo, kako tvrde, bez prestanka su radili na rješavanju slučaja da bi prije desetak dana, na konferenciji za medije, kao nalogodavca označili Podgoričanina Zorana Mugošu, koji je u bjekstvu, a za neposrednog izvršioca Jovana Grujičića i saizvršioca Benjamina Mugošu.

A da ipak nisu potpuno uspjeli, saopštio je podgorički Osnovni sud, jer ne postoji osnovana sumnja da je Benjamin Mugoša saizvršilac jer je u vrijeme bombaških napada bio iza rešetaka u Spužu.

I Mugoša je bezuspješno nadležnima tvrdio da je u vrijeme bombaških napada bio u zatvoru, zbog čega je vijeće ukazalo na propuste tužioca, ali i sudije za istragu, koji mu je odredio pritvor do 30 dana.

"Odavno nije bilo ovako neprijatne situacije. Ovo je prvi put da ja mogu da se sjetim da su policija i tužilaštvo propustili da preduzmu minimum radnji, a da su zakazali pres konferenciju da se pohvale svojim rezultatom", istakla je Dina Bajramspahić iz NVO Institut Alternativa koji često istražuje povjerenje građana u policiju.

Bajramspahić kaže da do ovoga ne bi došlo da je svako odgovorno radio svoj posao.

Iz Uprave policije su na pitanje Televizije Vijesti kako se ovo dogodilo odgovorili da to što je sudija za istragu Mugoši odredio pritvor ukazuje na zakonito postupanje službenika, a da je dalji tok izviđaja rezultirao novim činjenicama na osnovu kojih je pritvor i ukinut.

Od tužilaštva, Televizija Vijesti nije dobila odgovor.