Mišnić: Zakon o potrošačima potpuno na njihovoj strani

„Ne može trgovac u praksi dati manju ganaranciju od one koje je propisana zakonom, a to je dvije godine. Račun jeste jedan od načina da dokažemo trgovinu, ali ne i jedini. Nije obaveza da čuvamo račun po zakonu, ali jeste preporučljivo. Može se dokazati trgovina preko garantnog lista ili računa iz fiskalne kase“, rekla je Mišnić

4052 pregleda 0 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 09.06.2020. 08:37h

Prava potrošača u Crnoj Gori regulisana su Zakonom o potrošačima koji je apsolutno na njihovoj strani. Građani nijesu baš upoznati sa pravima potrošača i načinom njihovog ostvarivanja, rekla je gostujući u „Bojama jutra“ advokatica Nikolina Mišnić.

„Ne može trgovac u praksi dati manju ganaranciju od one koje je propisana zakonom, a to je dvije godine. Račun jeste jedan od načina da dokažemo trgovinu, ali ne i jedini. Nije obaveza da čuvamo račun po zakonu, ali jeste preporučljivo. Može se dokazati trgovina preko garantnog lista ili računa iz fiskalne kase“, rekla je Mišnić.

„Ako smo poslije trgovine nezadovoljni robom i predomsilimo se, trgovac nije dužan da nam zamijeni robu, to je stvar dogovora izmedju trgovca i kupca, ali ako nam se roba pokvari mi je možemo zamijeniti i bez računa. Rok za garanciju ne smije da bude ispod dvije godine, prigovor se podnosi u roku od osam dana“, dodala je.

O ostalim pravima potrošača i praktičnim primjerima pogledajte detaljnije u gostovanju

Bonus video: