Turistički radnici i stručnjaci: Nerealna projekcija Vlade da CG od turizma zaradi 650 miliona eura

Upravo pad do čak 70 odsto, u svom pesimističnom scenariju, prognozira susjedna Hrvatska, čiji je udio turizma u BDP-u, sličan crnogorskom i iznosi skoro petinu

15993 pregleda 130 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 09.06.2020. 21:14h

Turistički radnici i stručnjaci smatraju nerealnom Vladinu projekciju da će Crna Gora ove godine od turizma zaraditi 650 miliona eura, što je pad od 40 odsto u odnosu na 2019. godinu.

U Crnu Goru stigli su prvi turisti, poslije tromjesečne pauze izazvane epidemojom koronavirusa.

Sletjela su dva aviona – iz Budimpešte i Memingena, a u Aerodromima su optimisti da će nakon 15. juna turista biti znacajno vise .

I dok se prve posjete približavaju brojci od svega dvije stotine, turistički radnici i stručnjaci osvrću se na Vladine projekcije da će Crna Gora ove godine od turizma zaraditi 650 miliona, što je pad od 40 odsto u odnosu na 2019.

Hotelijeri se plaše da će taj pad ići i do 70 odsto, a stručnjaci toga što nema adekvatnih sanacionih planova.

Od turizma, prema projekcijama Vlade, ove godine Crna Gora će zaraditi 650 miliona, 40 odsto manje u odnosu na 2019.

Neki poznati hotelijeri plaše se da će biti mnogo, mnogo gore.

Upravo pad do čak 70 odsto, u svom pesimističnom scenariju, prognozira susjedna Hrvatska, čiji je udio turizma u BDP-u, sličan crnogorskom i iznosi skoro petinu.

Na čemu temelje pad od 40 odsto, iz crnogorskog Ministarstva turizma za dva dana Televizija Vijesti nije dobila odgovor.

Konkretan plan, odnosno treći paket mjera još se čeka, a prema najavama iz Vlade obuhvataće oko 220 miliona garancija i kredita za ukupnu prvredu, dominantno za turizam.

Bonus video: