"Primjeri čojstva i junaštva", "Kekec", "Sumnjivo lice" nijesu obavezne lektire za osnovce u Crnoj Gori

"Djetetu od početka knjigu treba da približimo, a mislim da pravimo kontraefekat u smislu da ih dočekamo sa obimnom knjigom. Nemoguće je da dijete u mlađem uzrastu knjigu bez ilustracija preko sto strana sam pročita", rekla je učiteljica Olivera Leković iz Udruženja "Prosvjetne zajednice Crne Gore" gostujući u "Bojama jutra".

7899 pregleda 188 reakcija 28 komentar(a)
Marko Miljanov, Foto: Arhiva Vijesti
Marko Miljanov, Foto: Arhiva Vijesti

"Mali pirat", "Kekec", "Izabrane pjesme", "Primjeri čojstva i junaštva" Marka Miljanova, "Sumnjivo lice", "Daleko je sunce", nijesu više lektire koje su obavezne za osnovce u Crnoj Gori.

"Otkako je nastava u osnovnim školama devet godina, lektire su podijeljene u tri ciklusa. U prvom ciklusu kod mlađeg uzrasta djece imamo veliki problem, zbog toga što su knjige preobimne. Djetetu od početka knjigu treba da približimo, a mislim da pravimo kontraefekat u smislu da ih dočekamo sa obimnom knjigom. Nemoguće je da dijete u mlađem uzrastu knjigu bez ilustracija preko sto strana sam pročita", rekla je učiteljica Olivera Leković iz Udruženja "Prosvjetne zajednice Crne Gore" gostujući u "Bojama jutra".

Leković je dodala da djeca u osnovnim školama imaju dosta novih knjiga, da treba da uče savremene književnike, ali da toliki "rez" nije dobar.

Smatra da bi trebao da se više izučava "Gorski vijenac", da postoje pojedini odlomci iz ovog djela, ali ne i cijela lektira.

"Pozivamo Zavod i Ministarstvo prosvjete da naprave reviziju lektire. Pisali smo ministarstvu, za sada nema odgovara", rekla je Leković.

Kriterijimom za odabir lektire u školski program za osnovnu školu bio je da se zadovolji da 50 posto knjiga moraju da budu od autora iz savremene književnosti.

Profesorica književnosti u srednjoj mješovitoj skoli u Golubovcima Snežana Jovetić Koprivica kaže da su se u srednjim školama suptilno prominjenile lektire.

"Imamo uglavnom sadržaje koji su usklađeni u potpunosti u obrazovni program. Odgovornost nastavnika je da odabere sadržaj koji je prilagođen učeniku. Svojim učenicima uvijek preporučim klasičnog pisca, savremenog takođe", rekla je Koprivica.

Bonus video: