Jovović: Strabizam može ukazati na ozbiljnije zdravstvene probleme

"Kada beba povremeno gleda u pravcu nosa, ispravlja svoj vid, i to nije strašno. Djeca do svoje šeste godine ispravljaju vid", kazala je gostujući u Bojama jutra oftamolog dr Nataša Jovović

1207 pregleda 0 komentar(a)
Jovović u studiju Boja jutra, Foto: TV Vijesti
Jovović u studiju Boja jutra, Foto: TV Vijesti

Po posljednjim svjetskim istraživanjima strabizam, odnosno, razrokost kod djece sve je prisutnija pojava, te roditelji imaju više razloga za brigu.

"Ako je u prvim mjesecima života djetetu oko usmjereno u jednu stranu i ne pomjera se, mora se odmah javiti ljekaru, makar beba bila stara 15 dana. Strabizam može ukazati na ozbiljnije zdravstvene probleme", rekla je gostujući u "Bojama jutra" oftamolog dr Nataša Jovović.

"Kada beba povremeno gleda u pravcu nosa, ispravlja svoj vid, i to nije strašno. Djeca do svoje šeste godine ispravljaju vid", dodala je.

Ako postoji strabizam kod nekog člana u porodici, treba se ranije javiti ljekaru, Jovović.

"Bitno je da vidimo da li dijete dobro vidi, da provjerimo oštrinu, dubinu, funkciju ili je u samo u pitanju estetski problem. Teško da roditelj može da primjeti kada dijete slabije vidi na oba oka. Ako se ono teško snalazi u prostoru, ili ako mu nije usmejerena pažnja, to mogu da budu znakovi koji ukazuju na djetetovu slabovidost".

Prvi oftamološki pregled, ukoliko dijete ranije nije imalo problema, poželjan je između tri i četiri godine.

"Strabizam se može liječiti bez nošenja naočara, međutim kada postoji potreba za dioptrijom, tada je nošenje naočara neizbježno, ali to je sve individualno. Veće dijete bolje prihvati naočare jer shvata da sa njima bolje vidi, kod manje djece mnogo više roditelji misle da će ih dijete teže prihvatiti nego što je to slučaj", rekla je Jovović.

Strabizam može da bude nasljedan. Vrlo je bitno kakvo je bilo liječenje kod člana porodice. Da li je bila operacija, postoji li slabodividost, koliko intervencija je rađeno, je li liječenje bilo lakše.

Za manje strabizme nije indukovana operacija, za neke veće jeste.

Kako pomoći djetetu da lakše prihvati nošenje flastera i naočara i ostale savjete doktorke podgledajte detaljnije u gostovanju.

Bonus video: