U izradi 3D štampane maske koja će pokazivati temperaturu

Dr Milena Đukanović gostujući u „Bojama jutra“ kazala je da će projekat trajati do kraja oktobra i da očekuje jedinstveni proizvod po kojem će Crna Gora biti prepoznata u borbi sa Kovidom-19

1730 pregleda 1 komentar(a)
3D štampane maske najavljene u Bojama jutra, Foto: Printscreen YouTube
3D štampane maske najavljene u Bojama jutra, Foto: Printscreen YouTube

Projekat “3DP istraživanje i inovacije za Kovid-19" Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom, Kliničkim centrom i Univerzitetom Vrije iz Brisela, od crnogorskog Ministarstva nauke dobio je grant od 38.500 eura.

Tim će tokom cijelog ljeta raditi na dizajnu novog proizvoda – 3D štampane maske koja će pokazivati da li osoba ima visoku temperaturu. Biće izrađene od dvije vrste materijala – temperaturno zavisnog filamenta i nadograđenog PLA filamenta.

Dr Milena Đukanović gostujući u „Bojama jutra“ kazala je da će projekat trajati do kraja oktobra i da očekuje jedinstveni proizvod po kojem će Crna Gora biti prepoznata u borbi sa Kovidom-19.

„Napravićemo specijalni dizajn maske. Najveći dio budzeta ici ce na opremu koja će se dalje koristiti. Sada ćemo imati znatno bolju opremu. Fokus nam je da angažujemo što više mladih istraživača“, rekla je Đukanović.

Velibor Bošković iz Naučno-tehnološkog parka kaže da je uloga bila da zajedničkim naporima učestvujemo u projektu.

„U budućnosti ćemo podržavati ovakve projekte i učestvovati u kreiranju novih ideja. Radićemo zajednički na kompletnoj implementaciji. Pokazalo se da potencijali 3D štampe mogu da budu veliki“, rekao je Bošković.

Bonus video: