Baterije su opasan otpad, trebaju se posebno odlagati

"Sadrže olovo, kadmijum i živu. U procesu razgradnje oni ispuštaju te materije. Obavezno se moraju odlagati na propisanim lokacijama tj u reciklažnom dvorištu“, rekla je gostujući u „Bojama jutra“ Irma Muhović iz NVO "Green Home"

1175 pregleda 4 komentar(a)
Jedna od deponije (Ilustracija), Foto: Screenshot/TV Vijesti
Jedna od deponije (Ilustracija), Foto: Screenshot/TV Vijesti

Baterije se moraju posebno odlagati, ne smiju se bacati na deponije, niti spaljivati, saopšteno je iz NVO "Green Home".

„One su opasan otpad jer sadrže teške metale. Sadrže olovo, kadmijum i živu. U procesu razgradnje oni ispuštaju te materije. Obavezno se moraju odlagati na propisanim lokacijama tj u reciklažnom dvorištu“, rekla je gostujući u „Bojama jutra“ Irma Muhović iz NVO "Green Home".

Kako kaže, svijest građana je još uvijek niska. Dobro je što su neke kompanije imale određene akcije gdje su otkupljivali otpad.

„Savjetujem građane da ukoliko imaju neku vrstu opasnog otpada u kući da ga odlože u reciklažni centar“, rekla je Muhović.

Senada Mijušković iz reciklažnog centra u Tološima kaže da su prošle godine u tom centru sakupili 29 kilograma starih baterija koje su građani odložili.

„Nijesmo nezadovoljni. U Podgorici imamo 6 statičnih reciklažnih dvorišta i jedno mobilno. Odlaganjem otapda doprinosimo zaštiti životne sredine“, dodala je Mijušković.

Opširnije pogledajte u gostovanju.

Bonus video: