Putokazzz: Nove mogućnosti zapošljavanja za mlade i one koji duži period traže posao

Zavod za zapošljavanje krenuo sa dva nova-stara projketa, u cilju smanjenja broja nezaposlenih : „Grantovi za samozapošlavanje“ i „Stop sivoj ekonomiji“

1053 pregleda 0 komentar(a)
Emisija "Putokazzz", Foto: Screenshot/TV Vijesti
Emisija "Putokazzz", Foto: Screenshot/TV Vijesti

Večeras govorimo o novim mogućnostima zapošljavanja, posebno onih koji se duži period nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, ali i mladih, koji prema posljendjim podacima čine značajan broj nezaposlenih.

Prvi program odnosi se na grantove za samozapošljavanje.Sa realizacijom ovog programa, vrijednog 3.5 miliona eura, koji kofinansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore, Zavod je krenuo prošle godine.

Plan je da se podijele bespovratna sredstva od 3.000 do 7.500 eura, kroz tri jednogodišnja ciklusa, za minimum 400 korisnika grantova za samozapošljavanje. Prošlog petka objavljen je drugi Javni poziv za dodjelu ovih sredstava, koji će biti otvoren do 31. jula ove godine.

Nezaposlenost mladih u Crnoj Gori značajan je društveni problem. Da su oni ranjiva kategorija pokazuju i statistički podaci. Od skoro 45 hiljada nezaposlenih osoba, skoro šest hiljada je visokoškolaca. Zbog toga u Zavodu smatraju da je neopohodno raditi na otvaranju novih radnih mjesta za mlade u Crnoj Gori. Tako nešto omogućiće i Program “Stop sivoj ekonomiji” Prethodne četiri godine, kroz ovaj Program bilo uključeno 615 mladih visokoškolaca.

Dovoljno razloga da I večeras gledate PutokaZZZ.

Bonus video: