Radunović poručuje da od Zakona o PIO nema ništa, Purišić da će biti u proceduri do kraja zasijednja

Za SDP je ovakvo ponašanje Vlade nedopustivo, pa će ovaj Zakon ponovo procesuirati na sjednici parlamenta 23. jula

7326 pregleda 6 komentar(a)
Zgrada Skupštine Crne Gore, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Zgrada Skupštine Crne Gore, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Iako sjede u istoj Vladi, ministri finansija Darko Radunović i rada i socijalnog staranja Kemal Purišić šalju različite poruke o novom Zakonu o PIO, koji se čeka već godinu i po i koji bi trebalo da omogući povećanje penzija i povoljnije uslove za penzionisanje.

Dok je ministar finansija ranije proručio da od tog zakona za sada nema ništa, ministar rada ne isključuje mogućnost da će on biti u proceduri do kraja ovog zasjedanja.

Tome se nadaju i u Uniji slobodnih sindikata dok iz SDP-a kažu da Vlada nastavlja da obmanjuje radnike a da sindikat nema dovoljno snage da se tome suprotstavi.

Nakon prošlonedjeljne poruke ministra finansija Darka Radunovića da ni ove godine Vlada neće stavljati u skupštinsku proceduru novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju jer za to nema novca, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić ima drugu priču.

On za našu televiziju tvrdi da su konsultacije o Zakonu u toku, podsjećajući da je rok za njegovo donošenje kraj juna.

"Ne bih ništa presijecao u ovom trenutku, ja vjerujem da će taj zakon ići dalje u proceduru. Kada? To ne znamo još uvijek, radimo na njemu, epidemija je napravila pometnju u svim projekcijama i treba i ovaj zakonski tekst sagledati iz tog ugla, na tome se u stvari radi, ali sam ja optimista oko toga. Mislite do kraja ovog zasjedanja? U predviđenim rokovima, ili do kraja zasjedanja, to je moj stav, vidjećemo šta će biti", kazao je Purišić.

Za SDP je ovakvo ponašanje Vlade nedopustivo, pa će ovaj Zakon ponovo procesuirati na sjednici parlamenta 23. jula.

"Prošle godine je bio predviđen drugi kvartal, ove godine drugi kvartal i čuli ste najavu iz Vlade da taj zakon neće biti usvojen ove godine. Šta drugo zaključiti osim da je na sceni jedna nevjerovatna neodgovornost Vlade, dominantno resornog ministra Purišiča i potpredsjednika Simovića. Purišić i Simović su obmanjivali zaposlene i penzionere skoro godinu i po dana. Nažalost, Sindikat očigledno nije imao dovoljno snage da taj zakon bude u parlamentu", rekao je poslanik SDP u parlamentu Raško Konjević.

Sindikat pruža nadležnima još jednu šansu. U, kako kažu, dogledno vrijeme trebalo bi da zasjeda Socijalni savjet, na kome, osim Purišića, očekuju i premijera Duška Markovića, te konačan stav o tome kakva je sudbina toliko očekivanog zakona.

"Vjerujemo da će do 31. jula najkasnije biti usvojeno ovo zakonsko rješenje u ispregovaranom obliku, dakle onako kako smo sa resornim ministarstvom ispregovarali tekst", kazala Ivana Mihajlović iz Unije slobodnih sindikata.

A ispregovarali su da se starosna granica sa 67 godina spusti na 66 za muškarce i 64 godine za žene, da se minimalna penzija poveća 20 odsto, odnosno sa 128 na 145 eura, a izmijeniće se i način obračuna penzija.

"Pa će se osnovica četvrtine staža koji je najnepovoljniji isključiti iz obračuna visine penzije i to će na neki način možda i do 15 odsto povećati penziju budućim penzionerima", katala je Mihajlović.

Ako se Zakon usvoji do kraja jula, dogovoreno je i da se primjenjuje retroaktivno, pa bi svi oni koji su se od početka ove godine penzionisali, mogli da idu u reviziju obračuna po novom modelu.

Bonus video: