Rakočević: Infekcija se može držati pod kontrolom ako se budimo pridržavali epidemioloških mjera

Za potrebe sprovođenja seroepidemiološke studije u Crnoj Gori naručeno je ukupno 7.000 testova na antitijela čija se kompletna isporuka očekuje do kraja juna

14650 pregleda 51 reakcija 1 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković

Trenutno u Crnoj Gori imamo 59 aktivnih slučajeva oboljelih od virusa korone. Jedan pacijent je na respiratoru, ostali i su stabilno, rekla je u „Bojama jutra“ direktorica Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje dr Božidarka Rakočević.

„Potenciramo preventivne mjere i individualnu odgovornost. Da se ne razbolijevaju stare osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima, jer to može da bude fatalno po njih“, rekla je dr Rakočević.

„Jesen može da bude problematična jer počinju škole i vrtiće. Infekcija se može držati pod kontrolom jedino ako se svi budu pridržavali epidemioloških mjera i budu odgovorni“, rekla je dr i dodala da su epidemilozi iscrpljeni.

Za potrebe sprovođenja seroepidemiološke studije u Crnoj Gori naručeno je ukupno 7.000 testova na antitijela čija se kompletna isporuka očekuje do kraja juna.

„Za početak je planirano da testira od 1500 do 2500 ljudi. Serološki testovi pokazaće nam antitjela tj. da li je osoba bila u kontaktu sa koronom ili je preležala infekciju. Ispitanici neće plaćati serološka istraživanja“, istakla je dr.

Kako kaže do sada nijesu radili serološka istraživanja jer nije bilo pouzdanih testova na tržištu, a u zavisnosti od rezultata ramatraće se dalji tok tesitranja.

Bonus video: