Žarković: Za nove elektronske lične karte podnijeto skoro 10 hiljada zahtjeva

On je dodao da prednost nove eletronske lične karte jeste da se smanjuje mogućnost zloupotrebe i falsfikovanje dokumenta

6812 pregleda 3 komentar(a)
Žarković, Foto: Screenshot
Žarković, Foto: Screenshot

Za nove elektronske lične karte podnijeto je skoro 10 hiljada zahtjeva.

„Pored podataka koje je prethodno imala lična karta, nova posjeduje elektronski čip koji u jednom dijelu čipa sadrži iste podatke kao putna isprava, dok u drugom dijelu sadrži digitalne sertfikate. To su sertifikat za elektronsku identifikaciju i digitalni sertifikat za kvalifikovani elektronski potpis“, rekao je u „Bojama jutra“ Dejan Žarković iz Centra za informaciono komunikacione tehnologije.

On je dodao da prednost nove eletronske lične karte jeste da se smanjuje mogućnost zloupotrebe i falsfikovanje dokumenta.

"Nova lična karta posjeduje sertifikat za elektronsku identikaciju kojim građanin može da izvrši elektronsku potvrdu identiteta dok sa digitalnim sertifikatom za kavlifikovani elektronski potpis može da potpisuje elektronska dokumenta“, rekao je Žarković.

Kako kaže, kvalifikovani elektronski potpis shodno Zakonu o elektronskoj identifikaciji i potpisu ima jednako pravno dejstvo kao svojeručni potpis.

„Kvalifikovanim elektronskim potpisom omogućava se zaštita integriteta potpisanog dokumenta kao i neporecivost samog potpisivanja“, dodao je Žarković.

Kako aktivirati novu ličnu kartu opširnije pogledajte u gostovanju.

Bonus video: