Trobonjača: Ako se budu uvele drastične mjere, društvo će platiti visoku cijenu

Crna Gora i Hrvastka najviše žive od turizma, tako da smo pogođeni“, rekao je hrvatski epidemiolog u Bojama jutra

5647 pregleda 2 komentar(a)
Trobonjača, Foto: TV Vijesti
Trobonjača, Foto: TV Vijesti

Nijedna država, naročito države regiona ne mogu sebi priuštiti luksuz ponovnog zatvaranja ekonomije kako bi se spriječilo širenje virusa.

Imunolog iz Hrvatske dr Zlatko Trobonjača za „Boje jutra“ kaže da moramo da nađemo mjeru.

„Naša ekonomija je oštećena dosadašnjim mjerama. Crna Gora i Hrvastka najviše žive od turizma, tako da smo pogođeni“, rekao je Trobonjača.

Kaže da je zato i bitno poštovati mjere epidemioloških službi, što u Hrvatskoj više nije slučaj.

„U Hrvatskoj se gotovo mjere više ne primjenjuju. Ne poštuje se fizička distanca, ljudi su se opustili. Kako će biti dalje, vidjećemo“, ističe Trobonjača.

Trobonjača naglašava da situacija sa virusom korona nije iznenađenje i da se to očekivalo. „Neki govore da je to rep prvog talasa, neki da je drugi talas, svejedno je u svakom slučaju, epidemija se širi i sa tim se moramo suočiti.

„Poslije otvaranja granica prema državama koje nisu suzbile epidemiju, tako je ona i došla u naše prostore. S tim se moramo suočiti i gledati kako dalje“, kaže profesor Trobonjača.

Trobonjača smatra da do drastičnih restriktivnih mjera neće doći, a ako se budu uvele, društvo će platiti visoku cijenu.

„Potpuno zatvaranje društva ne vjerujem da će se desiti, jedino ako bude došlo do kolapsa zdravstvenog sistema i masovnog oboljevanja. Mislim da će se pažnja usmjeriti ka žarištima“, objašnjava Trobonjača i dodaje da se slabljenje virusa ne može desiti u narednim mjesecima.

Bonus video: