Knežević: Razmišljamo o otvaranju granica za građane pojedinih djelova Srbije

Knežević kaže da Institut za javno zdravlje i čitav zdravstveni sistem svakodnevno prate epidemiološku situaciju kako kod nas tako i u regionu i svijetu.

29372 pregleda 320 reakcija 39 komentar(a)
Knežević u "Bojama jutra", Foto: Screenshot/TV Vijesti
Knežević u "Bojama jutra", Foto: Screenshot/TV Vijesti

Crna Gora pratiće preporuke Evropske unije o otvaranju granica, možda neke odluke budu i liberalnije u odnosu na te preporuke, ali prije svega, u cilju zaštite zdravlja građana Crne Gore, rekao je u „Bojama jutra“ pomoćnik ministra zdravlja dr Miro Knežević.

„Narednih dana donijećemo odluke. Otvaraćemo granice, bitan je ekonomski dio, ali prioritet je zdravlje građana“, rekao je dr Knežević.

S obzirom na to da su u Srbiji aktivna žarišta u nekoliko gradova - može li otvaranje granica Crne Gore biti selektivno - za određene gradove ili regije, pomoćnik ministra zdravlja rekao je da se i o tome razmišlja.

Dr Knežević kaže da Institut za javno zdravlje i čitav zdravstveni sistem svakodnevno prate epidemiološku situaciju kako kod nas tako i u regionu i svijetu.

„Mi bi najradije da se sve otvori i da nema virusa, ali moramo da se prilagodimo situaciji. Najviše bih volio da se situacija kod naših komšija što prije popravi izađu iz ove faze“, rekao je pomoćnik ministra.

U slučaju da se poveća broj obolelih od virusa korone i bude potrebe za privremenim Covid bolnicama u kratkom roku će se to riješiti, rekao je dr Knežević i dodao da imamo kapaciteta za nove karantine, ukoliko bude potrebe za tim.

Dr Knežević kaže da se u odnosu na prvi talas virusa korone sada javljaju mlađi pacijenti, i da imaju potrebe za raspiratorom.

„Imam taj osjećaj da smo u ovom periodu virus korona shvatili olako. Imamo preko 30 hospitalizovanih pacijenata. Vrlo je važna i potrebna individualna odgovornost“, rekao je dr Knežević.

Kako se uveliko priča da su nastavnici i učitelji za prve razrede snimili predavanja , te da možda postoji velika vjerovatnoća da škole neće biti otvorene u septembru dr Knežević je rekao da je daleko septembar.

Do jučerašnjeg dana 255 lica je u karantinu, blizu 2000 osoba u samoizolaciji, ali taj broj se mijenja, rekao je dr Knežević.

Opširnije u gostovanju.

Bonus video: