Utvrdili prisustvo većeg stepena pesticida na voću i povrću

„Nizak nivo rizika povećao se na srednji", kazala je Milka Petrušić

10363 pregleda 580 reakcija 3 komentar(a)
Petrušić, Foto: TV Vijesti
Petrušić, Foto: TV Vijesti

Zbog povećanog unosa voća i povrća u prethodnom periodu Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je pojačala kontrole na osnovu kojih je utvrdila prisustvo većeg stepena pesticida na njima.

„Nizak nivo rizika povećao se na srednji. Crnogorski poljoprivrednici moraju da koriste hemijska sredstva za zaštitu bilja, ali ključ je u njenoj pravilnoj upotrebi“, rekla je gostujući u „Bojama jutra“ načelnica Odsjeka za sredstva za zaštitu i ishranu bilja Uprave za bezbjednost hrane Crne Gore Milka Petrušić.

Petrušić kaže da se kontrole sprovode dugi niz godina, a da je akcenat posljednje dvije godine stavljen na lisnato povrće kao što su spanać, salata, blitva...

U odnosu na sjever, poljoprivrednici u Zeti, Bjelopavlićima, Malesiji više koriste hemijska zaštitna sredstva, navodi Petrušić i dodaje da je potreban viši nivo znanja o pesticidima kako poljoprivrednicima tako i svima koji se njima bave.

„Prisustvo pesticida ne možemo uočiti golim okom bez labaratorijske analize. Žuta kragna na paradajzu ne znači da na njemu ima pesticida“, rekla je Petrušić.

Soda bikarbona, jabukovo sirće ili mlaka voda ne mogu odstraniti prisustvo pesticida, naglašava ona.

Opširnije u gostovanju:

Bonus video: