Koronavirus ne bi trebalo da utiče na kasnije otkrivanje malignih bolesti

Doktorka kaže da odlaganje redovnih kontrola u terminu od dva do tri mjeseca na onkološke pacijente koji su prošli onkološko liječenje neće imati negativan uticaj

3808 pregleda 2 komentar(a)
Sanja Lekić, Foto: Printscreen YouTube
Sanja Lekić, Foto: Printscreen YouTube

Virus korona ne bi trebalo da utiče na kasnije otkrivanje malignih bolesti s obzirom na to da su skrining programi za rano otkrivanje raka bili kratkotrajno stopirani tokom prvog talasa.

"Kratkotrajno odlaganje skrining programa ne bi trebalo da dovede do porasta stope kasnijeg otkrivanja. Trenutno skrining programi rade, šta će biti dalje vidjećemo", rekla je u "Bojama jutra" dr Sanja Lekić, internista sa Klinike za onkologiju i radioterpiju KBC-a.

Doktorka kaže da odlaganje redovnih kontrola u terminu od dva do tri mjeseca na onkološke pacijente koji su prošli onkološko liječenje neće imati negativan uticaj.

"Ti pacijenti s obzirom da su dugi niz godina u sistemu redovnih kontrola neće osjetiti negativan uticaj odnosno odlaganje njihovih kontrola za dva do tri mjeseca, jer većina tih pacijenata ima put kojim ide i kontakte sa nama na onkologiji. U slučaju da ima neki simptom na koronu virus, on nam se javlja i mi ga u tom slučaju preporučujemo za vanredne kontrole", rekla je dr Lekić.

Na Klinici za onkologiju i radioterpiju od početka epidemije virusa korone svi onkološki tretmani se odvijaju po planu. Za sada rade svi aparati, i dostupni su svi ljekovi sa liste Fonda za zdravstveno osiguranje, rekla je dr.

Tokom prvog talasa epidemije dva onkološka pacijenta bila su zaražena virusom korona. Međutim, uspjeli smo da sačuvamo ostale pacijente i osobolje. Nijesmo imali slučaj infekcije osoblja, rekla je dr Lekić.

Prema njenim riječima trenutno Klinika za onkologiju i radioterpiju funkcioniše u punim obimu, samo u malo drugačijim oklnostima.

„,Jačesu mjere predostrožnosti. Pacijenti prolaze trijažu, rade epidemiološku anketu, mjeri se telesna temperatura. Onkološki pacijenti su savjesni i poštuju savjet ljekara“, Savjetujemo im da nakon odlsaka na kliniku budu u nekoj vrsti samoizolacije“,rekla je Lekić.

„Uprvom talasu epidemije bili su suspednovani operativni zahvati. Sada se odvijaju po planu, a pacijent mora da ima dva uzastopno negativna testa na covid 19“, rekla je dr Lekić.

Komenatrišući da li imaju podatak da li se u proteklom periodu povećala smrtnost onkoloških pacijenata dr Lekić je rekla da u ovom trenutku nemajutaj podatak, ali d aće u budućnosti imati.

„Nagodišnjem nivou na Klinici za onkologiju i radioterpiju pregleda se25.000 pacijenata. U odnosu na prošlu godinu za period mart, april,ne postoji razlika u broju pacijenta. Na godišnjem nivou bude 2.500novotkrivenih slučajeva“, rekla je Lekić.

Pacijentima koji su na hroničnim terapisjkim režimima doktorka savjetuje da prvo kontaktiraju svog doktora prije nego dođu na kliniku.

„Savjetujemo da se što manje izlažu kontaktima, da što manje posjećuju zdravstvene ustanove ukoliko to nije potrebno, da koriste maske, poštuju distancu“, rekla je dr Lekić.

Bonus video: