Albanska koalicija: Demokratska partija i DUA zajedno nastupaju na predsojećim izborima

"Gdje Albanci čine većinu ostala su najnerazvijenija područija u Crnoj Gori. Tu treba da bude naš glavni akcenat. I naš zajednički politički program biće fokusiran na ekonomski razvoj, zastupljenost I integracije ka EU", tvrdi Fatmir Đeka

7563 pregleda 6 komentar(a)
Đeka i Zenka, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Đeka i Zenka, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Albanske stranke Demokratska partija (DP) i Demokratska unija Albanaca (DUA), zajedno će nastupiti na parlamentarnim izborima 30. avgusta.

Predsjednici partija Fatmir Đeka i Mehmet Zenka potpisali su sinoć u Ulcinju koalicioni sporazum I poručili da su njihova vrata otvorena za sve albanske partije i pojedince,koji žele da se priključe novoformiranoj koaliciji.

Novoformirana koalicija koju čine DP Fatmira Đeke i DUA Mehmeta Zenke, nastaviće pregovore sa ostalim Albanskim nacionalnim partijama, kako bi pokušali da naprave jednu izbornu listu, na predstojećim parlamentarnim izborima.

"Svjedoci smo da smo prije četiri godine izgubili jedan mandat, zbog toga sto su izašle tri liste. Nacionalne albanske partije su imale oko 9.500 glasova, a imale su jednog poslanika. I sada normalno da treba drugačije da radimo", kazao je predsjednik DP, Fatmir Đeka.

"Prošli izbori su pokazali manjkavost izbornog sistema, jer albanski mandat je bio i najskuplji. Tako da sada mislimo da opet ujedinjeni u koaliciji, da će Albanci sada postići i malo veću zastupljenost u Skupštini Crne Gore", rekao je predsjednik DUA Mehmet Zenka.

Koliko je realno da se ovoj koaliciji priključe i ostale albanske partije, nijesu sigurni ni Đeka, ni Zenka.

"Vjerovatnoća i mogućnost da se to desi je veoma mala, ali mi ćemo da probamo", rekao je Đeka.

Na pitanje zašto je teško ujediniti albanske političare, Zenka ovako odgovara.

"Jednostavno, ne bih znao pravi razlog. Ipak, koliko smo mi imali prilike da vidimo su u pitanju subjektivni razlozi, nego što su objektivni. Mi smo se, vjerujte, za deset minuta dogovorili za sve najbitnije", kazao je Zenka.

A najbitnije je sljedeće.

"Gdje Albanci čine većinu ostala su najnerazvijenija područija u Crnoj Gori. Tu treba da bude naš glavni akcenat. I naš zajednički politički program biće fokusiran na ekonomski razvoj, zastupljenost I integracije ka EU", tvrdi Đeka..

Novi koalicioni partneri vjeruju da će ovog puta Albanci imati dva predstavnika u Parlamentu Crne Gore.

Bonus video: