Vukićeviću prekinut postupak legalizacije kuće: Izloženi smo ne samo troškovima, nego i velikom maltretiranju

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, ipak, kažu da sve ide po planu.

11623 pregleda 11 komentar(a)
Savo Vukićević, Foto: Printscreen YouTube
Savo Vukićević, Foto: Printscreen YouTube

Prije dvije godine Savo Vukićević počeo je da prikuplja papire da legalizuje porodičnu kuću u Donjoj Gorici. Nakon što je sve predao, iz Sekretarijata za planiranje prostora Glavnog grada odgovoreno mu je da se prekida postupak do donošenja plana detaljne razrade, odnosno do stupanja na snagu Odluke o donošenju plana generalne regulacije.

"Meni su izašli troškovi blizu 500 eura. Idiotizam, jer donositi zakone koji ne mogu da se sprovedu, donositi uredbe koje će samo da izmaltretiraju ljude...", kazao je Vukićević.

Vukićević je jedan od pet hiljada vlasnika nelegalnih stambenih objekata kojima je prekinut postupak legalizacije. Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, ipak, kažu da sve ide po planu.

"Gospodin koji vam je dao izjavu je ušao u proces legalizacije i to je najbitnije za njega. Za područje Donje Gorice plan detaljne razrade je upravo u izradi i u narednom periodu će biti raspisana javna rasprava i taj plan će se naći ubrzo na usvajanju. Što se tiče plana generalne regulacije, za vaše gledatelje koji su u postupku legalizacije, on će biti donijet do kraja 2021. godine i pokriće čitavu Crnu Goru", rekao je Marko Čanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Država očito ne razumije probleme svojih građana. Prvo je insistirala da se legalizacija ubrza, sada ce morati da se čeka. Opozicija sluti i zašto, podsjećajuci da je do 6. oktobra ove godine Ministarstvo bilo u obavezi da donese ključni planski dokument - plan gereralne regulacije.

"Potpuna nesposobnost države da riješi jedan krupan problem, a sa druge strane nedostatak političke volje da se ovo pitanje politički ne zloupotrebljava u susret svim daljim izbornim procesima. Pretpostavljam da će to biti gotovo negdje uoči lokalnih izbora u 15-16 Opština", rekao je Luka Rakčević iz URA.

Savo Vukićević kaže da mu sada najviše smeta neizvjesnost i to što će opet morati da predaje potrebnu dokumentaciju.

"Čekam novi izdatak, novu naplatu, kad god to bude, jer ovi dokumenti što su poslati, sve će morati ponovo da se vadi, jer ne važe bez samo šest mjeseci", kaže Vukićević.

Kako se država ponaša?

"Pa država je postavila na odgovorna mjesta ljude koji to ne umiju i ne znaju da rade, postavljaju ih po partijskim linijama", dodaje Vukićević.

Za legalizaciju je prijavljeno oko 51 hiljada nelegalnih objekata.

Do sada je obrađeno 40 hiljada predmeta. Hiljadu kuća je već legalizovano, dok više od 30 hiljada nije imalo potpunu dokumentaciju. Da bi ubrzali cijeli proces, u MORT-u kažu da su ušli u izmjene i dopune zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji će se uskoro naći pred poslanicima.

"Nadamo se da ćemo u narednom periodu otkloniti sve smetnje, da bi proces legalizacije tekao brzo i na zadovoljstvo građana. Najveći broj objekata će biti legalizovan", rekao je Čanović.

Iz URA međutim ukazuju da su lokalni sekretarijati, kojima su oduzete ingerencije urbanog planiranja i prenijete na centralni nivo, nedovoljno kadrovski osposobljeni i nesposobni da rješavaju te zahtjeve.

"Sad dolazimo do toga da će Ministarstvo kroz privatne agencije namjestiti taj posao nekim trećim licima koji bi to trebali da rade bolje od države koju mi svi plaćamo", kazao je Rakčević.

Vlasnik kuće u Donjoj Gorici poručuje da je država dužna da građanima stvori uslove, da sve životne probleme riješe što lakše.

"Izloženi smo ne samo troškovima, nego i velikom maltretiranju, a mi ćutimo i gledamo šta nam rade", zaključuje Vukićević.

Bonus video: