Kavarić: Očekujemo porast novoinficiranih u Rožajama, ima zaraženih i u Domu zdravlja

On će boraviti narednih sedam dana u Rožajama kako bi pratio epidemiološku situaciju i pružio podršku zaposlenima u tamošnjem Domu zdravlja u realizaciji preporuka Instituta za javno zdravlje i privremenih mjera NKT-a

35333 pregleda 14 komentar(a)
Kavarić, Foto: PR Centar
Kavarić, Foto: PR Centar

Član Kriznog medicinskog štaba, Nebojša Kavarić kazao je u Bojama jutra na TV Vijesti da očekuje porasta zaraženih u Rožajama.

U samoizilaciji u Rožajama je 215 građana, od kojih je 85 pozitivnih i oni su na kućnom liječenju.

U Rožajama je 126 aktivnih slučajeva.

Kavarić je rekao da je u pitanju najveći broj asimptomatskih slučajeva.

"Zaposleni u Domu zdravlja, od kojih je nekoliko ljekara i nekoliko sestara, ima ih pozitivnih i oni su dobrog zdravtvenog stanja. Jedan dio je u samoizolaciji zbog kontakata, oni su negativni i čekamo da istekne vrijeme propisano od zdravstveno sanitarne inspekcije i Institita za javno zdravlje. Nakon novog testiranja očekujemo da će biti spremni za posao", rekao je Kavarić

Rekao je da je uspostavljen kontakt sa beranskim Domom zdravlja ukoliko za to bude potrebe.

Rekao je da je na ulicama znatno manji broj stanovnika nego što je uobičajeno radnim danima, te da Dom zdravlja obavlja svoje aktivnosti.

"Čekamo taj dan kada ćemo imati smanjen broj novoinficiranih", rekao je Kavarić.

Kazao je da su stanovnici su shvatili ozbiljnost situacije, te da se mjere uglavnom poštuju.

"Dom zdravlja ima dovoljno kadra, uz reorganizaciju, uz racionalnu upotrebu Doma zdravlja i korištenje svih kapaciteta u njemu, koji su usmjereni samo ka rešavanju problema vezanih za COVID-19 infekciju, pritom ne zaboravljajući ni na redovne potrebe građana", rekao je Kavarić

Rekao je da će gledati da pojačaju patronažu, te intenziviraju kućno liječenje.

Komentarišući jučerašnju izjavu o zatvaranju Podgorice, Kavarić je rekao da je u pitanju slobodna interpretacija novinara te da je naslov bombatičan.

Kazao je da je primjetno da se golim okom može vidjeti da su terase i restorani u glavnom gradu popunujeni.

Kazao je da se sve mjere uvode sa ciljem zaštite zdravlja građana

On će boraviti narednih sedam dana u Rožajama kako bi pratio epidemiološku situaciju i pružio podršku zaposlenima u tamošnjem Domu zdravlja u realizaciji preporuka Instituta za javno zdravlje i privremenih mjera NKT-a.

Kavarić se juče susreo sa direktorom te zdravstvene ustanove dr Jahom Pepićem, a sa njim je bio i Omer Šahmanović, direktor plavskog Doma zdravlja.

Bonus video: