Niko iz opozicije još zvanično ne saopštava hoće li i kako na izbore

Najjači DPS već drži sjednice opštinskih i izvršnih odbora, a još 24. juna, samo četiri dana nakon što su izbori raspisani, održali su sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora na kojima su najavili još jednu ubjedljivu pobjedu na izborima

7839 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Socijaldemokrate Crne Gore prva su partija koja je prošle sedmice najavila kako će na parlamentarne izbore 30. avgusta.

"Predsjedništvo Socijaldemokrta Crne Gore jednoglasno je donijelo odluku o samostalnom nastupu partije na predstojećim parlamentarnim izborima", kazao je 1. jula predsjednik SD-a Ivan Brajović.

Potom su albanske stranke - Demokratska partija Fatmira Đeke i Demokratska unija Albanaca Mehmeta Zenke saopštile da idu zajedno, poručujući da su njihova vrata otvorena i za ostale albanske partije, prvenstveno najjače Forcu i Albansku alternativu.

Najjači DPS već drži sjednice opštinskih i izvršnih odbora, a još 24. juna, samo četiri dana nakon što su izbori raspisani, održali su sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora na kojima su najavili još jednu ubjedljivu pobjedu na izborima.

S druge strane, samo 55 dana pred glasanje, nijedna opoziciona partija još zvanično ne saopštava hoće li, i kako na izbore. Van očiju javnosti, vode se određeni pregovori. Demokratski front je u više navrata pozivao na jedinstvenu opozicionu listu, a iako ne otkriva da li se oko tog saveza grupiše SNP, ili još neka partija, jasno poručuje da o bojkotu ne razmišlja.

"Građani, 30. avgusta imate priliku da počnemo oporavak Crne Gore tako što ćete smijeniti vlast", kazao je poslanik DF-a Nebojša Medojević 24. juna.

Demokrate se posljednjih sedmica javnosti obraćaju zajedno sa Demosom, Novom ljevicom, Partijom penzionera i nekim pojedincima. Kažu da su upravo obišli oko 100 hiljada domaćinstava u više gradova i spremili partijsku infrastrukturu za oba moguća procesa.

"Imamo aktivnu saradnju sa nekoliko značajnih subjekata građanske provinijencije, tako da smo uvijek spremni da djelujemo isključivo u okviru građanskog bloka, sa subjektima koji do sada nijesu djelovali suprotno pricipima građanske države. Međutim, ako opozicija smatra drugačije, biće kako jedinstvena parlamentarna opozicija kaže", kazao je Boris Bogdanović iz Demokrata.

SDP je ranije saopštio kako u toj partiji bojkot smatraju rizičnim, a konačnu odluku o nastupu donijeće na organima partije. URA tijesno sarađuje sa Savezom građana Civis i takođe još nije donijela konačnu odluku o izlasku.

"Uslovi za izbore u Crnoj Gori su loši, ali se GP URA nikad nije i nikad neće predati bez borbe", kazao je Miloš Konatar iz GP URA.

I dok građani čekaju izbornu ponudu, njemački ambasador u Podgorici šalje poruku kako će avgustovski parlamentarni izbori biti važan test za demokratiju u Crnoj Gori. Da ukaže na važnost izbora, poslužio se i ličnim komentarom

"Moja majka, koja je tokom Drugog svjetskog rata bila tinejdžerka, koja nije mogla godinama da glasa, jer nije bilo parlamentarnih izbora, kada je imala 83 godine - morao sam da je vozim u toku velike oluje na izborno mjesto jer je rekla: svaku priliku da glasamo treba da iskoristimo. Iskoristite priliku, idite na glasanje, pozovite prijatelje, čak i ako su na plaži, ako je sunčan dan, da odu na izbore, jer ovo je važna poruka koju sama zemlja šalje", poručio je njemački ambasador Robert Veber.

Izborne liste za predstojeće parlamentarne, kao i lokalne izbore u Kotoru, Budvi,Tivtu, Gusinju i Andrijevici, predaju se već od 10. jula, pa sve do 4. avgusta.

Bonus video: