Peruničić: Nema potrebe da roditelji strahuju od kortikosteroida, već da slušaju savjete ljekara

Doktorka Peruničić kaže da je zabluda da morska voda pomaže u liječenju ovog kožnog oboljenja

7620 pregleda 0 komentar(a)
Peruničić, Foto: Printscreen YouTube
Peruničić, Foto: Printscreen YouTube

Emolijentne kreme najpodobnije su za liječenje atopijskog dermatitisa kod djece. Zabluda je da alternativne metode pomažu u liječenju ove bolesti. Roditelji nemaju potrebe da strahuju od kortikosteroida, već da slušaju savjete ljekara, rekla je gostujući u „Bojama jutra“ dermatološkinja KCCG Marina Peruničić.

Doktorka Peruničić kaže da je zabluda da morska voda pomaže u liječenju ovog kožnog oboljenja.

„Ne pomaže morska voda, već sunčevi zraci koji su lijek u liječenju atopijskog dermatitisa kod djece“, rekla je dr Peruničić.

Kako kaže, atopijski dermatitis ima svoje faze poboljšanja i pogoršanja oboljenja, i to predstavlja problem doktorima, a posebno roditeljima.

„Zimski mjeseci obično pogoršavaju stanje, a sunčevi zraci prijaju djeci sa atopisjkim dermatitisom“, rekla je dr Peruničić.

Dermatološkinja kaže da na uzroke atopijskog dermatisa utiče više faktora, prije svega genetska predispozicija, a tu su i ostali faktori.

„Za atopijski dermatitis važna je njegova prevencija i njega kože. Emulijentne kreme treba da se mažu svakodnovno više puta dnevno. To su visokospecijalizovane kreme iz oblasti dermatokozmetiike koje su kliničke ispitane i najopodobnije su za liječenje ove bolesti“, rekla je dr Perunučić.

Dermatološkinja kaže da se kortisteroidi koriste samo pod nadzorom ljekara.

„One imaju nus pojave koje bi mogle da naškode tipu kože. Mnogo je bitan način na koji se nanosi, koliko dugo se koristi i kako se nanosi. Roditelji da slušaju savjete doktora“, rekla je dr Peruničić.

Ona kaže da se koritkosteroidi obično koriste u fazama kada se atopijski dermatitis ne može kontrolisati i da doktorima kortikofobija jkod roditelja stvara veliki problem .

Doktorka savjetuje da roditelji povedu djecu da se sunčaju ali da ih umjereno izlažu suncu uz adekvatnu zaštitu.

Opširnije u gostovanju

Bonus video: