Pajović: Komarci ne prenose koronavirus

"Imamo 42 vrste komaraca na teritoriji Crne Gore, što je na nivou regiona"

1694 pregleda 2 komentar(a)
Pajović, Foto: Printscreen YouTube
Pajović, Foto: Printscreen YouTube

Komarci sigurno ne prenose COVID-19 pokazuju dosadašnja naučna istraživanja, rekao je gostujući u „Bojama jutra“ dr Igor Pajović, istraživač na Biotehničkom fakultetu.

„Imamo 42 vrste komaraca na teritoriji Crne Gore, što je na nivou regiona. Od čega osam vektorskih vrsta, odnosno osam vrsta koje mogu da prenose bolesti, i četiri invazivne vrste koje su se odomaćile na određenim teritorijama Crne Gore“, rekao je dr Pajović.

Doktor Pajović je rekao da je najbolje da sami sebi "ne gajimo" komarce u dvorištu, što mnogi rade.

„Bilo kakva voda može da privuče dosta komaraca. Ukoliko je baš neophodna dovoljno je napaviti poklopac i poklopiti je. Ako ima neko potrebu za bunarom, nek stavi poklopac. Ukoliko stavite komarnike na kuću i prozore, onda ih koristite“, rekao je dr Pajović.

Dr Pajović kaže da je potrebno da se koriste sredstva za zaštitu protiv komaraca posebno kod djece.

„Važno je da se repelenti ne mažu po cijelom telom, već samo na određenim djelovima - iznad pete ili na donjem dijelu leđa", rekao je dr Pajović.

Pajović kaže da je zabluda da gašenje svjetla odbija komarce, za razliku od nekih insekata poput leptira.

„Jaki mirisi nepogoduju komarcima, ali to ne znači da oni neće doći. Isključivo ono što privlači komarce jeste povećana koncetracija ugljendioksida u nekom prostoru“, rekao je dr Pajović.

Opširnije u gostovanju.

Bonus video: