Davaocima krvi nije potreban negativan test na koronavirus

Na dnevnom nivou Kliničkom centru treba 80 jedinica krvi

9064 pregleda 5 komentar(a)
Eraković, Foto: TV Vijesti
Eraković, Foto: TV Vijesti

Davaoci krvi su neophodni i tokom ljetnjeg perioda, kada su zalihe krvi smanjene, a dodatna otežavajuća okolnost predstavlja epidemija virusa korone, poručeno je iz Zavoda za transfuziju krvi.

„Za davaoca krvi nije potreban negativan test na Covid 19. Bitno je da osoba nije putovala u inostranstvo ili bila u kontaktu sa pozitivnim slučajem na virus“, rekla je gostujući u „Bojama jutra“ dr Nela Eraković iz Zavoda za transfuziju krvi.

Svako ko želi i može da donira krv to može učiniti tako što će zakazati svoj termin na broj telefona koji se nalazi na sajtu Zavoda za transfuziju krvi, ili lično doći radnim danima od sedam do 14:30 časova u Zavod. Ovaj termin važi i za ostale organizacione jedinice na teritoriji Crne Gore, rekla je dr Eraković.

Osim standardne procedure koje se svakako obavljaju prije davanja krvi, sada su uvedene i posebne mjere zaštite kako bi svako ko daje krv bio siguran. „Nema zadržavanja u prostorijama“, rekla je dr Eraković i dodala da na dnevnom nivou Kliničkom centru treba 80 jedinica krvi.

„Od 1. januara prikupili smo 8,500 jedinice krvi, a prošle godine u ovom periodu 9,500. Sa rezervama koje smo imali odgovarali smo potrebama zdravstvenog sistema“, rekla je dr Eraković.

Opširnijje u gostovanju.

Bonus video: