Devastacija Cijevne ne prestaje

„Ovo je zaštićemo područje i miniranje nije u redu. Ono ima direktan negativan uticaj po ribu, biljke, ptice i cjelokupnu životnu sredinu. Biće potrebno vrijeme da se priroda oporavi“, rekla je gostujući u „Bojama jutra“ ekološkinja Ksenija Medenica iz CZIP

6322 pregleda 4 komentar(a)
Cijevna nakon eksplozije, Foto: Screenshot/Facebook
Cijevna nakon eksplozije, Foto: Screenshot/Facebook

Iako je Cijevna proglašena za spomenik prirode 2017. godine i predstavlja važno stanište za ptice i biljke, njena devastacija ne prestaje, poručeno je iz Centra za zaštitu i pročavanje ptica.

„Ovo je zaštićemo područje i miniranje nije u redu. Ono ima direktan negativan uticaj po ribu, biljke, ptice i cjelokupnu životnu sredinu. Biće potrebno vrijeme da se priroda oporavi“, rekla je gostujući u „Bojama jutra“ ekološkinja Ksenija Medenica iz CZIP.

Ekološkinja Medenica je rekla da mora nešto da se učini kako bi se dalja devastacija Cijevne spriječila.

„Deklaracija o zaštiti Cijevne potpisana je u lokalnoj samoupravi što znači da postoji volja da se Cijevna zaštiti, ali je na terenu situacija drugačija“, rekla je Medenica.

Miniranje nije jedini problem, tu je i ilegalna gradnja objekata tik uz obalu, odlganje deponije, izgradnja malih hidroelektrana u Albaniji, za koje i dalje zbog loše komunikacije ne znaju kakav će imati uticaj, dodala je Medenica.

Bonus video: