Kako se broj zaraženih koronavirusom povećava, tako se prilagođavamo mjerama: Kakva su iskustva ugostitelja, frizera...

"Pridržavamo se svih mjera koje su određene, distancirani su stolovi na dva metra", kaže ugostitelj Jovan Laušević

20326 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Nema šale sa novim mjerama. Ugostitelji, kojima je radno vrijeme skraćeno do 22 sata, kažu da se trude da poštuju pravila, kojima se sprecčava širenje epidemije, ali i smanjuju prihodi.

“To je udar na našu ekonomiju. Moramo se prilagoditi svemu tome, ta distanca.. Bolje i to da radimo, nego da zatvorimo sve lokale", kazao je ugostitelj Marko Brnović.

Gosti podgoričkih lokala, iako o tome ne žele pred kamerom, ipak primjećuju da se u mnogim kafićima stolovi ne brišu redovno, a zaposleni ne nose maske pravilno. Ugostitelji tvrde suprotno, navodeći kako često moraju da reaguju da bi se epidemiološke mjere poštovale .

"Čistimo više stolove, koristimo sredstva za dezinfekciju. Upravo nam je bila grupa od šest osoba, dvoje su sjedjeli posebno, četvoro za jednim stolom, nisu bili prijatno iznenađeni, htjeli su svi zajedno", priča Brnović.

"Pridržavamo se svih mjera koje su određene, distancirani su stolovi na dva metra", kaže ugostitelj Jovan Laušević.

Ni na šišanje, u korona uslovima, nije lako otići.

"Mušterija mora da nosi masku, ja moram da nosim masku, zavrćemo maske, mnogo teško, ali snalazimo se, bolje da se snalazimo nego da ima zaraženih. Ima ljudi koji bi da uđu bez maske, jednostavno ne dozvoljavamo, vazda imam po dvije tri maske ako je neko zaboravio...", kazao je frizer Amir Osmanagić.

Ukoliko želite da se rashladite u bazenu i tamo ćete morati da poštujete proceduru.

"Obavezno nošenje maski, dezinfekcija ruku, prolazak kroz Dezo barijeru gdje je koncentracija hlora u Dezo barijeri na gornjoj granici. U samom bazenu takođe je hlorisana voda. Kao i mjerenje temperature tijela bezkontaktnim toplomjerom, to je obaveza svih",kazalaje Dragica Rakočević iz Sportskog centra.

Taksisti se žale da nije lako voziti pod maskom, a kažu i da se neke stranke ponašaju nonšalantno.

"Ne puštamo, ako neko traži da uđe bez maske, ne dozvoljavamo. Dosta je opao posao od ove korone, nadamo se da će biti bolje..."

Od 100 do dvije hiljade eura platiće svi građani ukoliko ne poštuju distancu i ne nose masku u zatvorenom i u javnom prostoru. Za preduzetnike su previđene kazne od 350 do šest hiljada eura, a za firme i njihove direktore od 200 do čak 20 hiljada eura.

Bonus video: