Boje jutra

Profesorica PMF-a: Za neuspjeh prijemnog ispita na medicinskom fakultetu kriv vrh države

„Svojim ličnim djelovanjem država je dokazala da se znanje ne cijeni, već korupcija i nepotizam koji su na vrhu. U zadnjih 30 godina država uživa kada ima neobrazovano stanovništvo“, rekla je Šćepanović

33805 pregleda 878 reakcija 53 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen
Boje jutra, Foto: Printscreen

Podatak da od 102 kandidata na upis na Medicinski fakultet, čak 90 njih nije položio ispit, profesoricu sa Prirodno matematičkog fakulteta u Podgorici Maru Šćepanović, nije iznenadio.

Profesorica je gostujući u „Bojama jutra“ rekla da za ovaj neuspjeh ne želi da nalazi krivce u budućim studentima, roditeljima, profesorima, već nalazi krivca isključivo u vrhu države.

„Svojim ličnim djelovanjem država je dokazala da se znanje ne cijeni, već korupcija i nepotizam koji su na vrhu. U zadnjih 30 godina država uživa kada ima neobrazovano stanovništvo“, rekla je Šćepanović.

Prema njenim riječima u cijelom sistemu imate 10 odsto super talentovane djece bilo koja gimnazija na teritoriji Crne Gore da je u pitanju. Kako kaže, Crna Gora godinama unazad priča o nepotrebnim znanjima i vještinima, i onda za rezultat dobije ovo, minimum znanja.

„Neki među najboljim studentima Pravnog fakulteta su prepisivali na ispitu za sudije, još ne znamo rezultat toga. Zataškaće se kao i sve do sada“, rekla je Šćepanović.

Profesorica Šćepanović smatra da je ministar prosvjete Damir Šehović napravio veliki grešku kada je rekao da se nikom neće smanjiti ocjena, što znači da su maturanti tada mogli da zatvore knjige.

„Na ovo može samo da odgovori samo država, ali ne ova“, rekla je Šćepanović. Kaže da ima situacija da studenti kada dođu na prvu godinu fakulteta ne znaju razlomke.

Profesorica Olivera Leković kaže da je nastavnik koji želi da da realnu ocjenu đaku u velikom problemu, i da nastavnici imaju pritisak od roditeljaa i učenika.

„Do 2008. godine mogla sam da stojim iza svake ocjene, sada više to ne mogu. Mehanizmi nam ne omogućavaju da realno ocjenjujemo“, rekla je Leković.

Kaže da se diploma luče obesmislila i da su potrebni prijemni ispiti.