PRIJE GODINU DANA PROGLAŠENA PARKOM PRIRODE

Janjušević: Solana je na samrtničkoj postelji

Rakočevićevu poruku u nevladinom sektoru, koji se godinama bori da se područje Solane zastiti, doživjeli su tešku ironiju

7975 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Nakon što je na Fejsbuk profilu ulcinjskog odbora DPS-a, prije dva dana objavljena fotografija njihovog člana Tihomira Rakočevića koji poručuje “sačuvali smo Solanu da bude Park prirode i sad imamo znanja i kapaciteta da njome upravljamo“ iz ove partije ali ni od Rakočevića nije bilo moguće dobiti pojašnjenje na koji su način DPS i Lovačko udruženje čiji je Rakočević predsjednik, doprinijeli očuvanju Solane.

Iako je fotografija objavljena na zvaničnom nalogu ulcinjskog DPS-a , predsjednik Sead Osmanović nije imao komentar i uputio je TV Vijesti na Rakočevića koji nije odgovorio na brojne pozive. Tihomira Rakočevića, koji je u prvobitnoj objavi potpisan kao predsjednik Lovačkog društva Ulcinj a naknadno kao član ulcinjskog DPS-a, u istom danu vlasnici fb stranice "Lovci Ulcinja" mole da podrži "sve lovce Ulcinja kako bi im se odobrio dio teritorije za lovište."

Rakočevićevu poruku u nevladinom sektoru, koji se godinama bori da se područje Solane zastiti, doživjeli su tešku ironiju.

“Ne znam kad su stigli to da nauče budući da su svih godina bili samo prepreka kad je u pitanju njena zaštita", kazala je Zenepa Lika.

“To je osoba koja je 2015. bila najglasniji protivnik zaštite Solane za koju danas tvrdi da je zaštitio i lice koje je prijetilo ornitolozima CZIP kada je bio aktuelan slučaj krivolova člana obezbjeđenja premijera a koji je raskrinkao CZIP“, kazala je Jovana Janjušević iz CZIP-a.

Lova na Solani ne može biti jer ima štetan uticaj, što je unijeto i u studiju zaštite koju je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma a usvojila Vlada.

"Tražimo još jednom javno sve nadležne institucije da se izjasne jednom zauvijek da li je na Solani dozvoljen lov", kazala je Zenepa Lika.

Uz višemječno kašnjenje, Opština Ulcinj je prije tri dana stavila na javnu raspravu nacrt Plana upravljanja parkom prirode Ulcinjska Solana koja će trajati do 22.jula.

“Direktor budućeg upravljačkog tijela treba da bude lice koje ima zadovoljavajuće stručne kapacitete dakle znanje a potom i iskustvo. Nažalost to u Crnoj Gori ne zadovoljava niko zato se iskreno nadam da će biti zainteresovanih iz inostranstva. Solana je na samrtničkoj postelji. Njen eko sistem propada iz dana u dan, uradilo se puno da se to spriječi ali to nije dovoljno. Dok ne budemo imali upravljača koji je trebalo da bude osnovan još prije više od pola godine mi ne možemo govoriti o očuvanju Solane“, kazala je Janjušević.

Solana je prije godinu proglašena Parkom prirode. Međutim, čija je Ulcinsjka Solana i dalje je pitanje bez odgovora jer je odluka Privrednog suda o tome obustavljena još 2015. da bi se izjasnio Savjet za privatizaciju. Do danas se Savjet kojim predsjedava premijer Duško Marković o ovom pitanju nije odredio. Zanimljivo je da se prije par dana oglasio i Eurofond iz koga tvrde da zemljište Solane nije državno već privatno vlasništvo akcionara ovog fonda te da Opština Ulcinj nezakonito hoće da im ga uzme.

“Činjenicu da je Solana privatizovana Opština Ulcinj negira, te tako prećutno isleđuje i preispituje odluke države od prije dvije decenije” izjavio je za ulcinjski portal Nenad Štibilj, predsjednik Nadzornog odbora Eurofonda kojim je do prije nekoliko godina i formalno upravljao kontroverzni biznismen Veselin Barović.

Povezani članci

10. Jul 2020.

Tihi nekad bio najglasniji protiv zaštite Solane

Preporučujemo za Vas