Polovina hotela u Crnoj Gori zatvorena

Hotelijeri tokom praznika očekuju veći broj gostiju, uglavnom domaćih, kojima u sklopu akcije Ljetuj doma, nude niže cijene. To pozdravljaju u Ministarstvu turizma i nadaju se da će se povećati i broj individualnih dolazaka iz inostranstva

30893 pregleda 663 reakcija 45 komentar(a)
Printscreen, Foto: Printscreen YouTube
Printscreen, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 12.07.2020. 19:34h

Polovinu jula, sa dramatičnim pogoršanjem epidemiološke situacije, Crna Gora dočekuje sa gotovo polovinom neotvorenih od ukupno oko 450 hotela, koji broje oko 44 i po hiljade kreveta.

,,Otprilike između 45 i 50 odsto hotela u Crnoj Gori je otvoreno, a kada govorimo o kapacitetima tih hotela, to je značajno više od toga. Trenutno u Crnoj Gori, imamo oko 5 i po hiljada gostiju u hotelima, tako da govorimo o nekih 12, 13 procenata ukupne popunjenosti”, kaže državni sekretar Ministarstva turizma Damir Davidović.

Iako su, bar u julu, očekivali turiste sa svih tržišta, hotelijeri se suočavaju sa otkazivanjem rezervacija stranih gostiju, potvrđeno nam je iz Privredne komore.

,Karakteristika za početak jula ove godine, je da se rezervacije uglavnom vrše na par dana, pred sam dolazak i zato je procjena popunjenosti za naredni period otežana. Većina dosadašnjih rezervacija je otkazana do 15. jula, a u nekim gradovima i do početka avgusta. Trenutno u Crnoj Gori boravi oko 10 odsto turista u odnosu na početak jula prošle godine. Strani turisti koji trenutno borave na Žabljaku i Kolašinu su Česi, Poljaci, Njemci i Slovaci, a očekuju se posjete iz Izraela, Francuske, Njemačke, Belgije”, kažu u Privrednoj komori.

Hotelijeri tokom praznika očekuju veći broj gostiju, uglavnom domaćih, kojima u sklopu akcije Ljetuj doma, nude niže cijene. To pozdravljaju u Ministarstvu turizma i nadaju se da će se povećati i broj individualnih dolazaka iz inostranstva

,,Ono što pomaže jeste iskorak koji su napravili naši hotelijeri koji su relaksirali mjere otkazivanja aranžmana, jer ovo je ,,last minute” sezona u svakom smislu, tako da nadamo se da će poboljšanje situacije da dovede do toga da jedan, ili značajan dio aranžmana, koji je planiran u drugoj polovini ili trećoj dekadi jula mjeseca ostane aktivan. Imamo nekih informacija da jedan manji broj aranžmana se otkazuje u avgustu, ali za sada avgust stoji dobro. Naravno, sve će zavisiti od razvoja epidemiološke situacije”, kaže Davidović.

Od toga zavisi i sezonsko zapošljavanje u turizmu ali nadležni tvrde da u proteklom periodu nije bilo značajnijeg otpuštanja zaposlenih. Dugo najavljivani, treći paket mjera, hotelijeri očekuju što prije, kako bi mogli spremno da dočekaju narednu sezonu.

,,Ovaj paket će obuhvatiti reprogramiranje postojećih kredita, nove linije za likvidnost, obrtna sredstva i razvojne projekte sa povoljnim uslovima otplate”, najavljuju iz Privredne komore a Davidović dodaje da taj paket treba da obezbijedi i tekuću likvidnost kompanija iz sektora turizma, kako bi one i njihovi zaposleni mogle da dočekaju narednu turističku sezonu.

Iz Ministarstva turizma poručuju I da se treći set mjera upravo prilagođava i tome što se baš u ovom trenutku situacija s koronavirusom drastično pogoršala.

Bonus video: