Javna najava partijskog zapošljavanja: Grgurović kaže da je samo saopštio svoju želju, DPS "pere ruke"

Potpredsjednik opštine Danilovgrad iz SD-a, Ilija Grgurović, na skupu te partije u Danilovgradu saopštio da su već dogovorili da će njihov kadar Milivoje Lakić biti umjetnički direktor Centra za kulturu u tom gradu, iako se ta funkcija bira na javnom konkursu

18645 pregleda 159 reakcija 25 komentar(a)
Grgurović, Foto: TV Vijesti
Grgurović, Foto: TV Vijesti

Bez prethodno objavljenog javnog konkursa, kako nalaže Zakon o kulturi, Socijaldemokrate su na izbornoj konvenciji u Danilovgradu saopštile da je izbor njihovog člana Milivoja Lakića za umjetničkog direktora Centra za kulturu u tom gradu već gotova stvar, i to objavile na Youtube kanalu svoje partije.

„Milivoje (Lakić) je umjetnički direktor Centra za kulturu, ovo slutim sad, jer vjerujem da će se to vrlo brzo desiti narednih dana, jer sporazum je napravljen, a ja sam potpredsjednik opštine“, kazao je 10. marta potpredsjednik opštine Danilovgrad iz SD-a Ilija Grgurović.

Milivoje Lakić, koji je inače odbornik SD-a u danilovgradskom parlamentu, trenutno obavlja funkciju glavnog urednika programa u Centru za kulturu.

U Demokratskoj Crnoj Gori smatraju da je koaliciona DPS-SD vlast ovako transparentnim partijskim zapošljavanjem nadmašila samu sebe.

„To je prvorazredni skandal, ne zbog toga što svi mi ne znamo da se to radi, da postoji partijsko zapošljavanje u Crnoj Gori, a naročito u okviru SD-a, koja je poznata kao partija direktora ili partija uhljeba, već zbog toga što su oni još počeli time da se hvale. O gospodinu Milivoju Lakiću ne znam ništa loše, štaviše, iz njegove biografije, iz onoga što je njegovo obrazovanje, smatram da bi možda i bio dobar da obavlja funkciju umjetničkog direktora Centra za kulturu, jer je završio režiju, ali postavlja se pitanje - zašto to ne urade na zakonit način, zašto moraju da krše Ustav i zakone na svakom koraku“, pita Duško Stjepović iz danilovgradskih Demokrata.

S druge strane, Grgurović ovako pojašnjava svoj javno iznijet stav.

“Radi se o mojoj spontano izraženoj želji da jedan mlad i stručan čovjek sa profesionalnim i ljudskim referencama, kako ja lično doživljavam gospodina Milivoja Lakića, u nekom budućem vremenu obavlja jednu tako odgovornu i zahtjevnu funkciju. Naglašavam da je to bila moja želja, naravno, rukovodeći se isključivo profesionalnim refrencama i stručnošću i uz bezrezervno poštovanje svih zakonskih normi i propisa”, kazao je Grgurović u pisanom odgovoru Televiziji Vijesti.

Milivoje Lakić je za TV Vijesti u kratkom telefonskom razgovoru rekao da ne zna ništa o ovome, te da se vjerovatno radi o želji Grgurovića. Ipak, pred kameru nije htio.

U međuvremenu, iz službe predsjednice Opštine Danilovgrad Zorice Kovačević iz DPS-a tvrde da se u toj Opštini zapošljava isključivo kvalifikovani, a ne partijski kadar.

“Jedino što mogu reći je da je izjava Ilije Grgurovića koja se tiče popune radnog mjesta umjetničkog direktora u JU Centar za kulturu Danilovgrad subjektivna, proizvoljna i ničim utemeljena, što je i više nego jasno jer slutnja gospodina Grgurovića u pogledu eventualne popune prednje navedenog radnog mjesta je samo slutnja, tim prije ako se ima u vidu da po važećem Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u ovoj javnoj ustanovi mjesto umjetničkog direktora nije ni sistematizovano”, saopštila je Kovačević.

Ipak, Demokrate tvrde da je Statutom i Osnivačkim aktom, pored funkcije poslovnog, predviđena mogućnost zapošljavanja umjetničkog direktora u toj ustanovi, te da je očas posla tome upodobiti i akt o sistematizaciji. Javni konkurs za nesudjeno Lakićevo mjesto još nije raspisan.

Bonus video: