Roganović: Dezorijentisanost ne nastaje kao direktna posljedica virusa na centralni nervni sistem

"Mlađim pacijentima će se brže regenerisati receptori u usnoj i nosnoj duplji, dok starijim pacijentima treba duže vremena da povrate ovaj osjećaj", rekao je dr Roganović

6055 pregleda 3 komentar(a)
Roganović, Foto: Printscreen YouTube
Roganović, Foto: Printscreen YouTube

Temperatura, kašalj, respiratorne tegobe nijesu jedini simptomi virusa korone. Po posljednjim istaraživanja, kod pacijenata javljaju se i tegobe poput glavobolje i vrtoglavice, kao i gubitak osjećaja mirisa i ukusa.

Dr Milovan Roganović, klinički ljekar na Klinici za neurologiju KCCG gostujući u "Bojama jutra" rekao je da dezorijentisanost ne nastaje kao direktna posljedica virusa na centralni nervni sistem, već se obično viđa kod svih stanja koja prouzrokuju febrilnost.

S obzirom na to da je jedan od simptoma virusa korone gubitak osjećaja mirisa i ukusa doktor kaže da je naknadnim istraživanjima dokazano da novi virus napada sluznicu početnog respiratornog trakta odnosno nosnu duplju i tu dovodi do oštećenje nerva čiji je zadatak da prenesu informacije o mirusu iz spoljašnje sredine do centralnog nervnog sistema.

"Virus napada i one nervne završetke koji su u našoj usnoj duplji zaduženi za prenos osjećaja. Svaki gubitak osjećaja mirisa i ukusa ne znači koronavirus. Ali u ovom trenutku ako se pojavi zajedno sa ostalim simptomima, svakako je razlog da se javite ljekaru", rekao je dr Roganović.

Doktor kaže da se ova dva osjećaja relativno dugo zadržavaju.

"Mlađim pacijentima će se brže regenerisati receptori u usnoj i nosnoj duplji, dok starijim pacijentima treba duže vremena da povrate ovaj osjećaj", rekao je dr Roganović.

Pogledajte opširnije u gostovanju.

Bonus video: