U Skloništu za žrtve trgovine ljudima trenutno osam korisnika

„Po prijavi Uprave policije ili socijalnog rada pripremamo prostor za žrtvu. Nakon toga naša služba transportuje žrtvu u sklonište“, rekao je Radonjić

3105 pregleda 2 komentar(a)
Jelena Rabren, Foto: Printscreen YouTube
Jelena Rabren, Foto: Printscreen YouTube

Za samo pola godine u Skloništu za žrtve trgovine ljudima kojim rukovodi ISOP boravilo je 48 osoba, od kojih je sedam maloletnika.Trenutno je 8 korisnika, 3 muškog i 5 ženskog pola, među kojima su naši i strani državljani, rekao je rukovodilac ISPO-a Mitar Radonjić.

Rukovodilac „Ispoa“ kaže da kada su ga obavijestili „preko noći“ da treba da primi 40 osoba sa Tajvana koje su žrtve trgovine ljudima, izazovu su odgovorili uspješno.

„Imali smo kapaciteta da primimo sve žrtve. Cilj nam je da stranom državljaninu omogućimo bezbjedan povratak kući, a našem državljaninu ukoliko ne može da se vrati u svoju porodicu osposobimo ga da može dalje sam“, rekao je Radonjić.

Takođe je najavio da uz podršku ambasadu SAD opremaju još jedan objekat.

Radonjić kaže da svako ko je žrtva trgovine ljudima može doći po prijavi u socijalni rad ili samoinijativno da dođe u njihove prostorije, što do sada nisu imal slučaj.

„Po prijavi Uprave policije ili socijalnog rada pripremamo prostor za žrtvu. Nakon toga naša služba transportuje žrtvu u sklonište“, rekao je Radonjić.

Psihološkinja Jelena Rabren kaže da prilikom prijema žrtve ukazuju mu na sigurnost i bezbjednost.

„U početku nam je fokus na prilogođavanje prostoru kao i na emociomalnom prilogođavanju. Korisnici se najviše plaše za bezbjednost i obično im nisu jasni razlozi zbog čega se nalaze u skloništu“, rekla je Rabren.

Rabren je rekla da ukoliko korisnici učestvuju u sudskim procesima postoje stručni radnici koji rade sa njima na pripremi za procese.

Takođe kaže da korinici budu kod njih obično 6 mejseci, ali ako se ranije steknu slučajevi, odlaze ranije.

Bonus video: