Tužilaštvo i policija istražuju: Kako je došlo do požara na brdu San Đovani?

Kako pouzdano saznaje Televizija Vijesti, tokom noći i jutra kotorska policija obavila je informativni razgovor sa više osoba, ali im njihove izjave, kako kažu, zasad nisu pomogle da rasvijetle ovaj slučaj

14802 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Požar na brdu San Đovani, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Požar na brdu San Đovani, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Kotorsko tužilaštvo i policija istražuju kako je sinoć došlo do požara na brdu San Đovani koji je izbio nakon bakljade na kotorskim bedemima, u čast Dana državnosti, koja se otela kontroli.

Kotorski vatrogasci su do ranog jutra gasili požar na prostoru koji je pod zaštitom UNESKA ali nisu željeli da govore o mogućem uzroku.

Proslava 13. jula u Kotoru sinoć se otrgla kontroli kada se vatra sa kotorskih bedema, koji su pod UNESCO zaštitom, proširila duž brda San Đovani.

Do ranog jutra, kotorski vatrogasci borili su se s požarom koji im je prijavljen oko 22 sata.

Kotorskom Skala radiju je još sinoć jedan od organizatora bakljade, kog nisu imenovali, kazao da je do požara najvjerovatnije došlo zbog neispravne baklje čija se sadržina prosula i potom zapalila. Iako je uzrok požara, kako se čini, evidentan, šef kotorskih vatrogasaca Maksim Mandić nije htio da se izjašnjava.

"Možemo pretpostavljati, ali ne znamo tačan uzrok, to će nadležne službe da utvrde, mi smo naš dio posla odradili onako kako se od nas očekuje", istakao je Mandić.

Tužilaštvo i policija odmah su pokrenuli izviđaj kako bi se utvrdilo da li je u konkretnom slučaju došlo do krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Kako pouzdano saznaje Televizija Vijesti, tokom noći i jutra kotorska policija obavila je informativni razgovor sa više osoba, ali im njihove izjave, kako kažu, zasad nisu pomogle da rasvijetle ovaj slučaj.

Televizija Vijesti saznaje i da će sjutra ujutru biti nastavljen uviđaj kojem će prisustvovati i vještak za požare, eksplozije i havarije, kako bi utvrdio uzrok požara i mjesto odakle se vatra razbuktala.

S druge strane, advokat Nikola Samardžić je, gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, objasnio da je Zakonom o javnom redu i miru propisano da organizator ovakve događaje mora unaprijed prijaviti.

"Takav vid skupova bi trebalo da bude blagovremeno najavljen nadležnim državnim organima najmanje osam dana prije organizovanja takvog skupa, kad se legitimiše organizator, on je odgovoran za bilo što što se desi u okviru tog skupa", istakao je Samardžić.

Ovo nije prvi incident ovakve vrste.

Tako je prilikom proslave Dana nezavisnosti 21. maja 2018. godine izgorjela Televizija Pljevlja u požaru koji se razbuktao nakon što je ispaljen vatromet sa krova njene zgrade.

Bonus video: