Burdžović: Mir i strpljenje važni za vrjeme trajanja koronavirusa

Doktorka napominje da moramo da naučimo da živimo sa nečim što nam se dešava i dodaje da panika i patološki strah dovodi do toga da razum bude drugačij, te opažanja izlaze iz tog dijela emocionalne ličnosti i često mogu da budu nerealna

2927 pregleda 0 komentar(a)
Maida Burdžović, Foto: Printscreen YouTube
Maida Burdžović, Foto: Printscreen YouTube

Specijalista psihijatrije dr Maida Burdžović gostujući u "Bojama jutra" rekla je da su mir i strpljenje važni u ovoj situaciji uslijed virusa korone i da moraju dati dobar rezultat.

"Pojačana agresivnost u retorici i ponašanju uvijek ide iz straha. Moramo dozirati informacije vezane za Covid 19. Svi možemo biti mali heroji koji će svojim ponašanjem biti primjer na poslu ili okruženju", rekla je dr Burdžović.

Doktorka kaže da su se u početku epidemije prvog tala virusa korone građani uglavnom javljali zbog panike i straha, a kako vrijeme prolazi, patologija biva sve složenija. "Veliki problem predstavljaju hronični bolesnici", rekla je Bzrdžović.

"Imala sam par pacijenata koji su izgubili razum zbog ove epidemije. Reakcija je bila psihotična", rekla je dr.

Doktorka napominje da moramo da naučimo da živimo sa nečim što nam se dešava i dodaje da panika i patološki strah dovodi do toga da razum bude drugačij, te opažanja izlaze iz tog dijela emocionalne ličnosti i često mogu da budu nerealna.

"Strah ima i svoje dobre karakteristike. Može da rezultira time što štitimo sebe i druge, i rezultat može da bude dobar. Strah je očekivan u ovom periodu", rekla je dr Burdžović.

Doktorica je rekla da otpornost organizma slabi kad smo pod strahom i kad smo dugo pod stresom.

Opširnije u gostovanju:

Bonus video: