Zeta je park prirode, ali je to "mrtvo slovo" na papiru: Devastacija ne prestaje

Komenatrišući situaciju sa mješatanima Landže koji su za izgradnju kolektora, ali ne u centru grada kako je to planirano, Perović je rekao da Opština Danilovgrad treba da izađe u susret mještanima

5213 pregleda 4 komentar(a)
Zeta (Ilustracija), Foto: Jelena Jovanović
Zeta (Ilustracija), Foto: Jelena Jovanović

To što je rijeka Zeta park prirode samo je "mrtvo slovo" na papiru, jer njena devastacija ne prestaje. Zagađivači je i dalje zagađuju. Imali smo građevinske radove na koritu rijeke Zete, riblje devastacije, industrijska zagađenja, gradske otpadne vode, a najveći devastatori su gradske opštine koje nemaju sistem za prečišćavanje otpadnih voda, rekao je u "Bojama jutra" Aleksandar Perović iz nevladine organizacije (NVO) "Ozon".

Perović smatra da naselja koja su "divlje" izgrađena nesavjesnim odlaganjem otpada ugožava rijeku Zetu.

Kaže da je Zeta prilično ugrožena, a da se trend devastacije nastavio.

Komenatrišući situaciju sa mješatanima Landže koji su za izgradnju kolektora, ali ne u centru grada kako je to planirano, Perović je rekao da Opština Danilovgrad treba da izađe u susret mještanima.

"Mislim da nije pametno da na lokaciji u centru grada bude izgrađeno postrojenje. Još uvijek ima vremena da se iz Opština Danilovgrad konsultuje sa stručnjacima", rekao je Perović.

Perović napominje da mora da se radi na edukaciji građana o tome kako postrojenja za prečišćavanje voda rade.

"Radićemo na promjeni svijesti građana. Cilj nam je da Zeta bude zaštićena od izvora do ušća", rekao je Perović.

Zeta je životno značajna, protiče kroz tri centralne opštine i ogroman broj naselja se oslanja na nju, a ona je nedovoljno valorizovana.

Bonus video: