Dežurni logoped ovog ljeta radiće u OŠ "Vuk Karadžić" u Podgorici

"Razvojno mucanje se javlja u uzrastu od druge do treće godine i uz par tretmana može da se prevaziđe", rekla je logopedica Šćekić

2507 pregleda 1 komentar(a)
Maja Šćekić, logopedica, Foto: Printscreen
Maja Šćekić, logopedica, Foto: Printscreen

Uz poštovanje svih mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) dežurni logoped radiće ovog ljeta u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ na Zabjelu.

„Više se to svodi na savjetodavni rad i na online, nekada i dođu roditelji da preuzmu materijal“, rekla je dežurna logopedica Maja Šćekić gostujući u "Bojama jutra".

Logopedica je rekla da se roditelji obično javljaju zbog problema djece sa kašnjenjem u govorno jezičkom razvoju, zbog nepravilnog izgovora pojedinih glasova, a nerijetko i zbog poremećaja ritma i tempa govora, kao i zbog teškoća usvajanja gradiva tj. čitanja i pisanja.

Problem mucanja češće je kod dječaka nego kod djevojčica, kaže Šćekić.

"Razvojno mucanje se javlja u uzrastu od druge do treće godine i uz par tretmana može da se prevaziđe", rekla je logopedica Šćekić.

Dijete od pet i po godina treba da izgovara svaki glas ispravno.

„Ako primjetite da vaše dijete u ranom uzrastu ne reaguje na zvuk, ne obraća pažnju na govor, ne okreće se na poziv imenom iako ima dobar sluh, ne reaguje na naredbe, to je znak da roditelj treba da se javi logopedu“, rekla je Šćekić.

Direktorica škole Svetlana Drobnjak kaže da su prilikom upisa djece u prvi razred prepoznali ozbiljan broj djece sa logopedskim problemima, te je cilj radnog ljeta logopedice da pomogne svoj djeci, posebno prvacima.

Bonus video: