Opozicija o izborima: Pravne vratolomije vode do velikog prostora za zloupotrebe

„Znači li to da će oni iseljenici iz Luksemburga i ono tradicionalno biračko tijelo da nam pošalje svoju projekciju da je prehlađeno i da sumnja na koronu i da onda po tom osnovu glasa i da mi onda nemamo nikakvu kontrolu niti bilo kakvu evidenciju", kaže Milan Knežević iz DF-a

15248 pregleda 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Demokrate tvrde da je glasanje osoba zaraženih koronavirusom putem posrednika, kako je predviđeno u radnom dokumentu o glasanju na izborima 30. avgusta, u suprotnosti sa članom 84 Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je propisano da ovu mogućnosti imaju samo nepismene i osobe s invaliditetom.

“Predstavlja ozbiljnu zloupotrebu i ozbiljno odstupanje od postojećeg zakona i govori o strahu DPS-a od izbora, pa pribjegavaju pravnim vratolomijama”, rekao je Momo Koprivica iz Demokrata.

A pravne vratolomije vode do velikog prostora za izborne zloupotrebe, tvrde u opoziciji.

„Znači li to da će oni iseljenici iz Luksemburga i ono tradicionalno biračko tijelo da nam pošalje svoju projekciju da je prehlađeno i da sumnja na koronu i da onda po tom osnovu glasa i da mi onda nemamo nikakvu kontrolu niti bilo kakvu evidenciju", kaže Milan Knežević iz DF-a.

Za opozicionare je sporna i stavka prema kojoj predsjednik biračkog odbora može da ne dozvoli pristup glasačkom mjestu osobama sa, kako se navodi, jasno vidljivim simptomima zaraze.

“Predsjednik biračkog odbora nema ovlašćenje da takvom licu po zakonu da takvom licu spriječi glasanje. I postavlja se pitanje kako će se za tih 1.300 predsjednika biračkih odbora obezbijediti diploma specijaliste infektologa ili virusologa da on prepoznaje simptime”, rekao je Koprivica.

„Ove smjernice će samo dodatno da prodube nepovjerenje građana, potpuno je apsurdno da vi prepustite nekom predsjedniku biračkog odbora da on odlučuje da li neko ima simptome ili nema. Demokratskoj partiji socijalista je cilj da smanji izlaznost na ovim izborima, da izazove strah kod birača, da bi spriječili maosvni izkazak birača na izbore, jer oni znaju da velika izlaznost njih ruši“, kazao je Zoran Mikić iz GP URA.

Preporuke koje su juče razmatrane na proširenom kolegijuma predsjednika skupštine predviđaju i obaveznu dezinfekciju ruku prije ulaska na biračko mjesto, kao i obavezno nošenje maske. Predlaže se i korišćenje sopstvene hemijske olovke, pa opozicionari pitaju da li to znači da oni koji je nemaju, ne mogu da glasaju, ali i zbog čega im država ne omogući barem besplatne hemijske?

Zbog epidemiološke situacije koja je sve složenija, ali i potpunog pravnog haosa, URA traži odgađanje izbora.

„Da se odlože izbori i da se u neko dogledno vrijeme, ukoliko se nastavi ova pandemija koronavirusa i ukoliko ona ne bude u opadanju, a ja se nadam da hoće, da onda tražimo vrijeme i pronađemo najbolji modalitet da se organizuje izborni dan”, rekao je Mikić.

Da treba razmotriti mogućnost odgađanja izbora, juče je tražio i nezavnisni poslanik Aleksandar Damjanović ali za vladajući DPS, to za sad, čini se, nije opcija.

Bonus video: