Vlada ukida pravo roditeljima djece sa smetnjama u razvoju: Ni nakon 20 godina rada ne mogu u penziju

U Udruženju roditelja djece sa smetnjama u razvoju žale se da, kako stare sve teže mogu da brinu o svojoj djeci, zbog čega predloženo ukidanje predstavlja dodatni teret za već ranjive porodice

24997 pregleda 529 reakcija 21 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vijest da je Vlada uoči izbora usvojila dugo očekivane izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i uputila ih Skupštini na hitno usvajanje, obradovalo je ipak mnoge zbog povećanja minimalne penzije i isključivanja iz obračuna najnepovoljnijih godina staža.

Međutim, roditelji djece sa teškim smetnjama u razvoju nemaju razloga za slavlje jer im se predloženim zakonom ukida pravo da jedan od njih sa 20 godina staža ode u starosnu penziju.

U Udruženju roditelja djece sa smetnjama u razvoju žale se da, kako stare sve teže mogu da brinu o svojoj djeci, zbog čega predloženo ukidanje predstavlja dodatni teret za već ranjive porodice.

Iz Unije slobodnih sindikata, ciji su predstavnici bili u radnoj grupi za izmjene zakona, poručuju da je novo rješenje nepravedno pa će uputiti inicijativu da se isto pravo propiše Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Država je to pravo inače vidjela kao opterećenje za njene finansije.

Predviđenim izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju , od kraja naredne godine ukida se mogućnost da sa navršenih 20 godina staža jedan od roditelja djece sa teškim smetnjama u razvoju, stekne pravo na starosnu penziju.

U Udruženju roditelja djece sa smetnjama u razvoju ne kriju razočaranje navodeći da su im te penzije bile velika sigurnost.

Međutim, u odgovoru Ministarstva rada i socijalnog staranja nevladinoj organizaciji Akcija za socijalnu pravdu, navodi se da je razlog ukidanja penzija "pravednost i održivost penzijskog sistema“"

Koliko je to tačno pokazuju podaci Fonda PIO, prema kojima je u Crnoj Gori 421 roditelj ostvario pravo na penziju po ovom osnovu.

Kako je u zemlji ukupno 115 hiljada penzionera, roditelji djece sa teškim smetnjama u razvoju ne čine ni 0,4 odsto penzionerske populacije.

Za Uniju slobodnih sindikata, koja je bila u Radnoj grupi za izmjene zakona , priznaju da ovo nije pravedno rješenje, kao i da je Vladin odgovor bio da toj odredbi nije mjesto u Zakonu o PIO već u Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, Srđa Keković je najavio da će, uputiti inicijativu da se postojeće rješenje, ukoliko se usvoji ovakav Zakon o PIO, nađe u Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Bonus video: