Brković: Svaki čovjek je crno igralište na kojem se stalno odvijaju procesi i igre

"Poezija je uvijek jezički čin, uvijek se dešava i u jeziku i to je ono presudno važno", rekao je Brković gostujući u "Bojama jutra" na Televiziji Vijesti

3147 pregleda 1 komentar(a)
Brković u "Bojama jutra", Foto: Screenshot/TV Vijesti
Brković u "Bojama jutra", Foto: Screenshot/TV Vijesti

Crnogorski pjesnik Balša Brković nalazi se na spisku osam nominovanih autora za značajnu međunarodnu nagradu "Evropski pjesnik slobode" koja se dodjeljuje u poljskom gradu Gdanjsku.

Brković je nominovan za knjigu "Crno igralište".

"Crno igralište je centralna metafora zato što na neki način pokriva i one najšire planove, ali i one najličnije. Svaki čovjek je crno igralište na kojem se stalno odvijaju procesi i određene igre, a poezijom istražujete pogled u sebe, a taj pogled u sebe nije stvar egoizma, upravo je neka vrsta istraživanja i traganja. Poezija je uvijek jezički čin, uvijek se dešava i u jeziku i to je ono presudno važno", rekao je Brković gostujući u "Bojama jutra" na Televiziji Vijesti.

"Evropski pjesnik slobode" je internacionalna poljska nagrada koju dodjeljuje grad Gdanjsk u saradnji sa Evropskom unijom (EU).

"To je značajna nagrada. Sviđa mi se ime nagrade "Evropski pjesnik slobode". Čini mi se da kad bi trebalo pronaći najljepše ime za jasnu pjesničku nagradu , meni bi upravo ovakvo jedno ime bilo zanimljivo. Sa druge strane nagrada je ozbiljna i podrazumeva proceduru. Dodjeljuje se svake dvije godine“, rekao je Brković.

Ove godine u širem izboru bile su knjige pjesnika iz mnogih evropskih država, a na kraju je odabran uži izbor - osam nominovanih knjiga i pjesnika.

Nominovane knjige objavljene su na poljskom jeziku u Gdanjsku.

"Crno igralište" (Czarne boisko) prevela je Agnieszka Schreier. Od osam nominovanih žiri će odabrati dobitnika nagrade "Evropski pjesnik slobode".

"Kada sam vidio spisak članova žirija nagrade, među kojima je poljska nobelovka Olga Tokarčuk daje mi pravu sliku značaja o nagradi", rekao je Brković.

Komentarišući odlganje svečane dodjele Nobelove nagrade prvi put poslije više od pedeset godina, Brković je rekao da je ovo nova situacija za sve nas.

"Da vam je neko rekao prije pola godine da je moguć svijet u kojem se neće igrati NBA, Liga Šampiona i neće biti svečanosti dodjele nagrade, vi ne bi vjerovali. Svi na neki način iskustvujemo nešto novo jer ova vrsta epidemije, ova vrsta pritiska na pojedinca to je nešto što je potpuno novo svima", dodao je Brković.

Bonus video: